Braggot - pivo z medom ali medica s hmeljem in sladom

fotografija alkoholne pijače braggot

Braggot (braggot, bragget) - nekaj med klasičnim pivom in medico - mešanica slada in medene pivine, poskočena pred fermentacijo. V preteklosti je delež slada in medu v pijači blizu 50/50, vendar to ni predpogoj..

Zgodovina

Opojni med (v Rusiji se imenuje "medica") Je ena najstarejših fermentiranih pijač, ki so prišle do nas, in" pivo "braggota je le nekoliko mlajše. Prve omembe sladnega ječmena z dodatkom medu najdemo v sumerskih besedilih iz 19. stoletja pred našim štetjem. Sledi podobnih pijač so našli med arheološkimi izkopavanji staroegipčanskih in grških mest, sladni med pa so poznala tudi piktiška in keltska plemena..

fotografija sumerijskega piva
Sumerci pijejo medeno pivo

V srednjeveški Evropi se je braggot umaknil elu in hudoben, po renesansi pa se je začelo njeno oživljanje. Pijača je bila še posebej priljubljena na Irskem in v Walesu. Samo ime braggot izvira iz keltske besede "brag", kar pomeni "poganjki, poganjki" in neposredno označuje vsebnost rastlinskih sestavin v pijači. Druga različica izvora imena - od valižanskih besed "hvaliti se" in "got", kar pomeni "slad" oziroma "satje".

Braggot ni nikoli popolnoma izginil, le včasih je izginil v senci. Danes je ta pijača vključena v izbor številnih mikropivovarn in pivovarn medice, pogosto se pojavlja na seznamih sezonskih ponudb..

Sommelierji in specializirani strokovnjaki se še vedno ne morejo odločiti, kaj je braggot: pivo z medom ali hmeljev med s sladom.

Tehnologija proizvodnje braggot

Če želite dobiti braggot, ni dovolj, da ločeno zavrete pivo in med ter jih nato zmešate v želenem razmerju. Med dodamo neposredno v pivino v začetnih fazah pridelave, kar mešanici omogoči, da fermentira in napolni 8-12 mesecev.Za izdelavo hrustljav je v navadi, da se uporablja samo lokalni naravni med, zato tudi en proizvajalec proizvaja "medeno pivo" zelo različno, odvisno od tega, kaj je zdaj na vrhuncu..

Enotne uveljavljene tehnologije ni - medu lahko dodamo v kateri koli fazi, celo mešamo s hmeljem in sladom pred fermentacijo, vendar večina pivovarjev verjame, da se bo v tem primeru pijača izkazala za manj sladko in aromatično..

Hmelj ni obvezen in ga lahko nadomestimo z grenkimi zelišči, tako kot pri gruitu..

Prav tako se braggotu pogosto dodajo različni okusi in začimbe, na primer v sestavo lahko vključimo tudi cimet, nageljnove žbice, ingver, poper, sadne esence in čokolado ter karamelo..

Specifikacije
Nemogoče je narediti univerzalni opis braggota - obstaja toliko vrst, kolikor je piva, ali celo več. Barva pijače se spreminja od slamnate do temno rjave, okus je od sladko-sladke do kislo-trpke, jakost je od 6,5 do 14 vol.%. Hmeljna grenkoba lahko ali utopi druge note, ali pa je sploh ne čutimo, sama pijača je lahko tiha in peneča.

fotografija medenega pivskega braggota

Edina skupna značilnost je, da ima škrlat vedno prevladujoč sladni profil in izrazito medeno noto. Zelo pogosto v šopku lahko ujamete tone piškotov, sveže pečenega kruha, karamele, a ocvrti toast ali zažgane note so redki..

Znane blagovne znamke: Marionberry Braggot avtorja Rogue Ales & Spirits (11,7%), brat Adam`s Bragget Honey Ale iz Atlantic Brewing Co. (10,5%), Samuel Adams Honey Queen proizvajalca Boston Beer Co. (7,5%).

Kako piti braggot

Kultura pitja braggota se malo razlikuje od piva - postrežejo ga v istih pol litrskih vrčkih in ga pijejo v barih ali doma, v dobri družbi ali samostojno.

Edina razlika je v tem, da je za predjed za hrano bolje izbrati pecivo ali sladice, saj se sladka pijača ne ujema s pikantnimi ali mesnimi prigrizki.

Domač recept Braggot

Tu je le eden od sto možnih receptov, saj ni nobene tehnologije za izdelavo braggot.

Sestavine:

 • lahki slad - 4,5 kg;
 • Münchenski slad - 2,2 kg;
 • karamelni slad - 220 g;
 • cvetni med - 1,8 kg;
 • hmelj (ne preveč aromatičen, na primer Hallertau Mittelfruh) - 28 g;
 • voda - 40 l;
 • pivski kvas ale (zgornja fermentacija) - za 35 l pivine.

Kuharska tehnologija

 1. Sladkorni slad: zmešajte, dodajte vodo, segrejte na 65 ° C, vzdržujte določeno temperaturo 75 minut.
 2. Pivino precedimo iz slada, zavremo. Vremo 60 minut, nato dodamo polovico hmelja, po 10 minutah vrenja dodamo preostali hmelj. Vremo še 5 minut in odstavimo s toplote.
 3. Ohladite, dodajte kvas, postavite pod vodno tesnilo.
 4. Po 7 dneh fermentacije dodamo med, pustimo do konca fermentacije.
 5. Braggot precedite iz usedline kvasa, nalijte v steklenice, tesno zaprite. Pustite v hladilniku ali kleti vsaj 2 meseca.

fotografija domačega piva braggot

Delite na družbenih omrežjih:

» » Braggot - pivo z medom ali medica s hmeljem in sladom