Značilnosti moldavskih vin

kakšno vino v Moldaviji

Po razpadu ZSSR so bila moldavska vina praktično pozabljena, zdaj pa zanimanje zanje začenja oživljati. V zadnjih petnajstih letih je vinska industrija v Moldaviji napredovala in se še naprej uspešno razvija. Največje tovarne v industriji obiščejo ruski sommelierji, strokovnjaki in restavratorji; v bližnji prihodnosti je predviden vinski vodič.

Zgodovina moldavskega vinarstva

Prvi dokazi o razvitem vinogradništvu na območju medmestja Prut-Dnjester segajo v leto 2800 pr. e. V XIV. Stoletju je moldavska država svoja vina že izvažala v sosednje države, po priključitvi Besarabije k Rusiji leta 1812 pa se je začel nov krog v razvoju industrije, ki je do takrat močno trpel zaradi turške vladavine.

Leta 1914 je bilo območje moldavskih vinogradov največje v Ruskem imperiju, vendar je prva svetovna vojna in poznejša revolucija povzročila znatno škodo na zasaditvah. Poskusi oživitve vinarstva se izvajajo že od leta 1918, vendar se je intenziven razvoj industrije začel šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V naslednjem desetletju so večino lokalnih hibridnih sort zamenjale evropske vrste..

vinograd v Moldaviji

Moldavski SSR je bil eden glavnih dobaviteljev vin v Sovjetski zvezi in je bil na tretjem mestu po proizvodnji. Skupaj s tradicionalnimi blagovnimi znamkami ("Feteasca", "Negru de Purcari", "Gratiesti") so republiška podjetja proizvajala namizna in desertna vina, šeri, vermute, šampanjec in konjake. Na mednarodnih razstavah so moldavska vina skupno osvojila 265 medalj in jih izvozila v vse države socialističnega tabora.

Vinogradi v državi so močno trpeli med protialkoholno kampanjo, ko so posekali poseke in povzročili nepopravljivo škodo celotni industriji. Do leta 2006 je bila Rusija glavni potrošnik moldavskih vin, po embargu na uvoz alkoholnih pijač pa je industrija propadala. Proizvajalci so morali obvladati evropski trg in si resno prizadevati za izboljšanje kakovosti izdelkov. Trenutno Moldavija uspešno prodaja vina ZDA, Kitajski, Južni Koreji, Poljski, Češki, Veliki Britaniji in Romuniji..

vrste moldavskih vin fotografije
Moldavija proizvaja široko paleto vin: od suhobelnih do pristanišč

Značilnosti vinarstva v Moldaviji

Dve tretjini vseh vinogradov je namenjenih belim sortam grozdja, najbolj priljubljeni so Rkatsiteli, Sauvignon Blanc in Chardonnay. Tradicionalno rdeče grozdje gojijo tudi v Moldaviji: modri pinot, merlot, Saperavi.

Vendar so lokalne vrste še posebej zanimive:

 • Feteasca (Albe, Regale, Neagra) - zgodnje sorte z močno cvetlično aromo in izrazitim sadnim okusom s toni hrušk, breskev in sliv;
 • Rara Neagra je pozna sorta, ki raste na jugu države, odlikuje pa jo svež sadni šopek s kančki češnje, suhe slive in rdečega ribeza;
 • Plavanje - srednje pozna sorta, primerna za pripravo lahkih svežih vin in se uporablja v mešanicah šampanjca.

vinarska kartica v Moldaviji

V Moldaviji obstajajo štiri glavne regije vinogradništva: Južna, Srednja, Severna in Jugovzhodna. Znotraj vsakega je več deset mikro okrožij, kjer pridelujejo vina z zaščitenimi geografskimi imeni..

V državi gojijo številne hibridne sorte, ki se uporabljajo v domačem vinarstvu. Na primer, vino iz lokalnega grozdja "Lydia", priljubljeno v sovjetskih časih, se še vedno proizvaja v velikih količinah, vendar ga je težko najti zunaj Moldavije, saj uporaba hibridov v ameriških in evropskih standardih kakovosti prepoveduje..

Znane blagovne znamke moldavskih vin

Cricova

Največji proizvajalec vina v Moldaviji je podjetje Cricova, ki se nahaja 15 km od Kišinjeva. Dolžina kleti v podjetju je 70 km, zgrajene so bile leta 1952. Vina Cricova je cenil tudi Yuri Gagarin, ki je obrat obiskal leta 1965 in po legendi dva dni preživel v podzemnih katakombah. Šampanjec je tukaj izdelan po francoski tehnologiji s staranjem v steklenici..

Večina izdelkov Cricove je penin in vin, med katerimi so najbolj znana:

 • Feteasca Alba - ekstra brut šampanjec z notami sadja, divjih cvetov in limon;
 • Cricova Gold - moldavski analog slavnega francoskega Cristala, proizveden v steklenici kamnitega kristala, odlikuje pa ga nežen okus s kančki hruške, kutine in praženega arašida;
 • Crisecco - lahka penina spominja Prosecco, v nasprotju z italijanskim izvirnikom pa je narejen iz grozdja Muscat Ottonel. Jakost 12,5 vol.%, V okusu izstopajo agrumi, divji cvetovi in ​​zelene marelice;
 • Rara Neagra - mirno vino iz istoimenske sorte grozdja iz območja Trajanove stene z vanilijo, tartufi in jagodičja.

Milestii Mici

Podjetje Milestii Mici je zaslovelo po svoji zbirki vin, ki je v Guinnessovo knjigo rekordov vstopila kot najobsežnejša na svetu. Zbirka tovarne šteje približno milijon in pol steklenic vin, ki večinoma segajo v čas razcveta moldavskega vinarstva. Podjetje deluje od leta 1969, dolžina kleti je 200 km, od tega je vključen le četrti del..

Moldavska vinska klet
Vinska klet Milestii Mici

Podjetje ponuja nakup starih vin, shranjenih v osemdesetih letih: "Codru", "Purpuriu de Purcari", "Gradiesti" in druga. Proizvodnja obrata je sestavljena iz zbirk mirnih vin z navedbo letine trgatve:

 • Vintage - znamke z vsaj šestmesečnim staranjem, vino se ustekleniči tik pred prodajo;
 • Codru - vina z zaščitenimi geografskimi imeni, ki jih okuša posebna komisija in imajo potrdila o kakovosti;
 • Letnik - zaprt z aglomerirano pluto, ki se v zbirki hrani vsaj tri leta, vključuje sorte cabernet, rizling, chardonnay in druge;
 • Mlada vina, stara tri mesece. Pastoral de Milestii Mici rdeče likersko vino z bogatim šopkom, kjer izstopajo toni suhih sliv in temne čokolade.

Podjetje ponuja turistom, da izberejo udobne možnosti za izlete - podzemne shrambe lahko obiščete ne samo z električnimi avtobusi, temveč tudi z najetimi avtomobili in po želji celo s taksijem..

Drugi proizvajalci vina v Moldaviji: Purcari, Calarasi, Maurt, Cascad, Bostovan ...

Kako piti moldavska vina

V Moldaviji za mizo postrežejo vina, odvisno od sezone: pozimi - rdeča in močnejša, ki segrejejo, spomladi in poleti - suha, jeseni pa mlada ali sladka.

Priporočila glede na vrsto vina:

 • peneče - kombinirajo se s skoraj vsemi jedmi, optimalen prigrizek je ovčji sir, feta sir, domača skuta;
 • Rara Neagra - dobro se poda k rdečemu mesu, začinjenim sirom, jedem, pripravljenim na rešetki (mititei, kostitsa);
 • Feteasca - postrežena med obrokom, rdeča - za lahke prigrizke, bela - za ribe;
 • šeri - aperitivi v kombinaciji z olivami, gobami, lahkimi zelenjavnimi solatami, pitami z zelenjavnimi in sadnimi nadevi (vertuta, placinda);
 • vermut - ne pijte s hrano, da ne bi pokvarili okusa jedi, pijače lahko uživate kadar koli v dnevu, mešane v koktajlih.

Meni