Šopek abhazije - utrjeno abhaško vino

vinska etiketa Bouquet of Abkhazia

Šopek Abhazije je edino utrjeno vino v asortimanu kleti Sukhum. Recept za pijačo je razvil eden najslavnejših vinarjev v državi Nikolaj Achba, prva serija je bila izdana leta 1929. Blagovna znamka je bila kupcem dobro poznana že od sovjetskih časov, vino pa je postalo nekakšen simbol Abhazije. Proizvajalec označuje "šopek Abhazije" kot vinsko pijačo, saj je narejen z dodatkom etilnega alkohola.

Zgodovinska referenca

Pridelava vina je v Abhaziji cvetela že od antičnih časov. Zgodovinarji trdijo, da so Grki v to regijo prinesli grozdje že v 7. stoletju pred našim štetjem. Pr.n.št.in v času obstoja gruzijske države je bilo vinarstvo v regiji Dioskurija (sodobni Sukhumi) zelo razvito. Domačini so do prihoda muslimanskih osvajalcev živahno trgovali z Zahodno Evropo skozi Genovo in Benetke.

steklenica vina Šopek Abhazije fotografija

V povezavi z zavrnitvijo vina s strani islama je vinogradništvo postopoma izginilo in začelo oživljati šele v 19. stoletju. Potem je bila Abhazija en neprekinjen vinograd. Tu so gojili do 60 lokalnih sort, nato pa jih je filoksera praktično uničila. Kljub velikemu številu iztovarjanj je bil način priprave vin zelo preprost. V Abhaziji so najraje pili mlado vino, ki je zorelo do šest mesecev v velikih vrčih, vkopanih v zemljo. Abhaški vinarji niso vadili daljšega staranja.Industrijska proizvodnja vina se je v državi začela razvijati šele leta 1924, ko se je začela gradnja tovarne v Abhaškem Vin Sadu. Velik prispevek k razvoju vinarstva je prispeval potomec starodavne knežje družine Nikolaj Achba. Razvil je najbolj znana abhaška vina, ki jih pridelujejo še danes: Lykhny, Psou in šopek Abhazije. Podjetje je bilo večkrat preimenovano, vendar blagovne znamke ni bilo spremenjeno.

Zdaj obrat "Vino in vode Abhazije" vodi vnuk vinarja Nikolay Achba. Zahvaljujoč ruskim naložbam je bilo podjetje v začetku 2000-ih popolnoma obnovljeno: stavbe so bile popravljene, nameščena je bila italijanska oprema. Prej je družba vinske materiale kupovala v Moldaviji, zdaj se lastno grozdje uporablja za proizvodnjo vrhunskih vin. Območja zasaditve se širijo, strokovnjaki delajo veliko za obnovo lokalnih sort. Podjetje Sukhumi letno proizvede 28 milijonov steklenic izdelkov, ki jih izvozi v države SND.

Tehnologija pridelave vina Šopek iz Abhazije
Sprva je vinski recept predvideval mešanje dveh sort grozdja - Tsolikouri in Isabella, zdaj pa se v proizvodnji uporablja le slednja. Šopke nabiramo ročno zgodaj jeseni, ko je v jagodah največ sladkorja. Grebeni se ločijo, grozdje se položi pod rahlo stiskalnico, nastala pivina fermentira na kaši z dodatkom čiste kulture kvasa.

vino Šopek Abhazije v kozarcu

Vinski šopek Abhazije je narejen po tehnologiji, ki je blizu tej metodi proizvodnja pristaniškega vina. Za obogatitev vinskega materiala z ekstrakti, vključno s tanini, se uporabljajo različne tehnike. Etilni alkohol se uvede, ko je v pivini že fermentiralo vsaj 5% sladkorja.

Kako piti vino Šopek Abhazije

Vino velja za belo kljub dejstvu, da ima grozdje Isabella temno lupino. Barva pijače je jantarna z roza odtenkom, aroma je bogata s prevlado češnjevih tonov. Okus je žametno s sadnimi notami. Trdnjava doseže 16 vol.%. Vsebnost sladkorja je 140 g / dm3.

Desertno vino se odlično poda k ostarelim sirom in slaščicam; lokalne sladkarije so primerne za nacionalne jedi: abhazijska baklava (Abaklaua), figov beli slez (alakharyua), kačapuri, čudež (vrsta sira s skuto). Temperatura serviranja vina Šopek Abhazije - +18 - +20 ° С.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Šopek abhazije - utrjeno abhaško vino