Kazahstanski konjaki (žganje): značilnosti, zgodovina, znane blagovne znamke

konjak Kazahstan fotografija

Večina ruskih potrošnikov slabo pozna kazahstanske konjake. V družbi se je uveljavil stereotip, da Kazahstan ne more proizvajati lastnih izdelkov iz konjaka, saj v državi ni vinogradov. Dejansko vinska industrija v državi obstaja približno sto let, konjaki pa se v Kazahstanu proizvajajo že od zgodnjih sedemdesetih let. Podjetja redno predstavljajo svoje izdelke na mednarodnih tekmovanjih in prejemajo zlate medalje.

Zgodovina kazahstanskih konjakov

Prve informacije o vinarstvu na ozemlju Kazahstana segajo v 7. stoletje. Večina vinogradov je bila v regiji Chimkent, trta pa je bila uvožena iz sosednjih regij Srednje Azije. V Jarkentu so gojili grozdje, ki je v Kazahstan prihajalo iz kitajske province Xinjiang. Do revolucije so se v državi z vinarstvom ukvarjale majhne zasebne kmetije. Industrija se je razvila šele konec dvajsetih let 20. stoletja, ko se je začela površina sajenja aktivno povečati..

Prva sovjetska vinogradniška kmetija je bila državna kmetija Kaplanbek. Do leta 1940 je bila površina kazahstanskih vinogradov že 1850 hektarjev, osem let pozneje pa se je v Alma-Ati začela gradnja prve tovarne za proizvodnjo starodobnih vin..

Prvi kazahstanski konjak je leta 1974 pripravilo Almaty Wine Association. Sprva so tovarne uporabljale alkohole, uvožene iz Francije, Cipra, Romunije in Bolgarije, v naslednjih desetih letih pa so prešle na samozrele destilate..

Do leta 1982 je kazahstanska republika SSR predstavljala 2% celotne vinogradniške površine države, podjetja pa so pridelala 38 vrst vin in konjakov. Protialkoholna kampanja je skoraj uničila polovico vseh nasadov, a vodjem velikih kmetij je uspelo rešiti večino vinogradov - posekali so le zapuščene in nerojene trte. Ponarejanje je izšlo, toda takrat se je vodstvo države že dobro zavedalo svoje napake in kršenje vinarjev pustilo brez posledic..

kazakh konjak fotografija
Konjaki se v Kazahstanu izdelujejo od sredine sedemdesetih let 20. stoletja.

Leta 1989 je boj proti alkoholu izginil in proizvodnja se je v celoti nadaljevala. Arthur Karapetyan, eden od ustanoviteljev alkoholne industrije v Kazahstanu, je imel pomembno vlogo pri oblikovanju konjak industrije. Vinar je postal ustanovitelj avstrijsko-kazahstanskega podjetja Kazvino (danes Bacchus), nato pa je ustvaril svoje malo podjetje Winnac-Elite, ki proizvaja elitne konjake in jih prodaja prek mreže lastnih trgovin.

Značilnosti proizvodnje kazaškega žganja

Industrijski vinogradi se nahajajo v južnem delu Kazahstana, ob vznožju regij Almaty in Chimkent. Na pobočjih gora so zasajene samo poskusne parcele. Pri proizvodnji se uporablja sorta Rkatsiteli, ki je optimalna za proizvodnjo konjakov. Najbolj znana podjetja v državi pridelujejo grozdje na lastnih nasadih. Da bi se izognili izgubi pridelka, alkohole destilirajo na mestih primarne predelave in nato odpeljejo v tovarne za staranje.

Oblikovanje industrije po razpadu ZSSR je potekalo s sodelovanjem francoskih vinarjev. Novo opremo so kupili v Italiji in Nemčiji. Vodilne tovarne države imajo obsežen park sodov iz pol stoletja starega hrasta. Podjetja proizvajajo konjake iz destilatov, starih od tri do petnajst let, pa tudi mešane žgane pijače.

Po mnenju samih vinarjev so kazahstanski konjaki zaradi velike konkurence Rusom malo znani. Tudi na domačem trgu se kakovostni izdelki težko prebijejo na trg. Glavnina konjaka na prodajnih policah so nadomestki iz nezačinjenih alkoholov z dodatkom sladkorne barve in arom.

Znane blagovne znamke kazahstanskih konjakov

"Kazahstan", 40% - 5 let star konjak, narejen po klasični tehnologiji. V šopku prevladuje orientalsko suho sadje-

"Zhenis", 40% - nežen konjak z vanilijevo-cvetnimi toni iz sedemletnih alkoholov-

"Alexander", 42% - najbolj znana blagovna znamka v Rusiji. Alkoholi v sodih starajo najmanj 5 let, v okusu prevladujejo vaniljeve in čokoladne note-

Astana, 42% - vrhunski konjak s cvetnimi, vaniljevimi in pikantnimi notami, star 9 let v hrastovih sodih.

Kazahstanski proizvajalci delajo vse, da bi osvojili ruski trg, vendar so bili do zdaj slabo pri tem. Ruski turisti z užitkom kupujejo kazahstanski konjak in ga kot gastronomski spominek odnesejo domov.

Kako piti konjake iz Kazahstana

Raziskave javnega mnenja kažejo, da polovica Kazahstancev redko pije alkohol ali sploh ne pije. Konjak zaseda četrto mesto na lestvici priljubljenosti alkoholnih pijač po vodki, pivu in vinu. Vendar so rezultati leta 2020 pokazali rekordno rast prodaje konjakov ob padcu domače proizvodnje. Razlog je povečan delež uvoza poceni žganja.

kako piti kazahstanski konjak
Kazahstanski konjaki se pijejo iz tradicionalnih kozarcev za konjak

Artur Karapetyan meni, da so se kazahstanski proizvajalci izgubili v morju poceni blagovnih znamk. Poleg tega je na trgu velik delež ponaredkov, zato vinar svetuje, da konjak kupujete samo v trgovinah z blagovnimi znamkami in prodajnih salonih..

Pred uporabo morate v kozarec vliti majhno količino kazahstanskega konjaka in pustiti, da stoji 10-12 minut. Nato poskusite s pijačo, ocenite njen šopek. Pravi konjak nima izrazite arome, okus pa je mehak in žameten. Vonj nadomestka praviloma spominja na parfum, v šopku pa prevladujejo alkoholni toni..

Meni