Akhasheni - še eno gruzijsko vino iz grozdja saperavi

fotografija gruzijskega vina Akhasheni

Rdeče gruzijsko vino Akhasheni pridelujejo od leta 1958 v istoimenski vasici v vinski regiji Kakheti. To je naravno polsladko rdeče vino z jakostjo 10,5-12 vol.%. Pijača je narejena iz jagod Saperavi in ​​vsebuje 3-5% ostankov sladkorja. Od leta 2010 je ime Akhasheni zaščiteno s poreklom, vino iz istega grozdja, vendar iz druge regije, bi morali imenovati drugače.

Kakheti

Regija v vzhodnem delu Gruzije, ki meji na Rusko federacijo in Azerbajdžan. Ima izrazito kulturo, stoletno tradicijo in celo svoje narečje, ki se razlikuje od klasičnega gruzijskega. Znan predvsem po tradicionalnem pridelavi vina v vrčih qvevri.

Kvevri se vkoplje v zemljo, na površini ostane le zgornji del vratu. Tako je temperatura v vrču ob vsakem vremenu in ob katerem koli letnem času 13-15 stopinj. V takih posodah fermentira sok in shrani že pripravljeno vino..

fotografija vrčev qvevri za pridelavo vina
Qvevri

Proizvodna tehnologija

Akhasheni redko izdelujejo po tradicionalni metodi, pogosteje se proizvajalci obračajo na evropsko tehnologijo.

Za pridelavo tega vina so primerne najbolj zrele jagode z vsebnostjo sladkorja najmanj 22%. Plodove očistimo vejic in grebenov ter fermentiramo v nerjavnih jeklenih posodah pri temperaturi 23-28 stopinj 5-7 dni. Po tem se celuloza ohladi, tako da se fermentacija ustavi in ​​ostane preostali sladkor v pijači. Na koncu se vino stekleniči, pasterizira in pošlje v skladišče v kleteh s temperaturo 0 stopinj.fotografija vina Akhasheni v kozarcu

Akhashenija lahko pijemo mladega ali pustimo, da "dozori" že v steklenici. Vendar se bodo po 2-3 letih takšne izpostavljenosti okusne lastnosti pijače poslabšale, zato strokovnjaki priporočajo, da jo odprete v enem letu po stekleničenju..

Grozdje Saperavi
Saperavi je avtohtona gruzijska sorta grozdja. To so majhne, ​​temne, zaobljene jagode, iz katerih dobimo harmonično vino zelo bogate in globoke barve. Poleg Akhashenija se tudi iz te sorte izdeluje Kindzmarauli, Mukuzani, Napareuli in Alazani (mešano z Rkatsiteli).

Vini Kindzmarauli in Akhasheni so si zelo podobni - pridelajo jih 100% iz iste sorte grozdja po skoraj enaki tehnologiji. Vendar pa so v bližini vasi Akhasheni tla bolj mineralna, vinogradi pa več sonca - to vpliva na okus jagodičja in pijače so drugačne.

fotografija grozdja saperavi
Grozdje Saperavi

Organoleptične lastnosti

Akhasheni ima globoko temno granatno barvo in žametno teksturo. Bogat šopek vsebuje tone češenj in sliv, sveže zrele jagode, maline, robide, temno čokolado, cedro in pelin. Aroma jasno kaže "pražene" note, zelišča in minerale. Kombinacija vseh teh značilnosti naredi vino Akhasheni še posebej svetlo in nepozabno..

Kako piti vino Akhasheni

Naravno polsladko rdeče vino lahko pijemo pred jedjo kot aperitiv, pogosto ga postrežemo tudi na koncu obroka, skupaj s sladicami, siri, oreščki in sadnimi krožniki..

fotografija kaj jesti Akhasheni

Včasih Akhasheni dajo na mizo in z glavno jedjo - to bogato vino se odlično poda k rdečemu mesu, začinjeni in začinjeni hrani. Priporočena temperatura serviranja - 10-12 stopinj.

Znane blagovne znamke

Prvi proizvajalec Akhasheni je bila klet Zegaan (danes - Chateau-Zagaani). Tudi znana blagovna znamka se proizvaja v podjetjih Trioni, Badagon, Vinska klet Telavsky, Dolina Teliani, Marani itd..

Delite na družbenih omrežjih:

» » Akhasheni - še eno gruzijsko vino iz grozdja saperavi