Vse o alkoholu

Zgodovina alkoholnih pijač je neločljivo povezana z razvojem človeštva. Poživljajoče pijače, ki tonirajo telo in razveseljujejo dušo, imajo radi v vseh državah. Vsak narod ima svoj alkohol, kar odraža njegove kulturne in verske značilnosti..

Drugi ljudje so izdelovali kašo iz medu, brezovega soka ali javora. V Indiji so lokalni alkoholni izdelek surah pripravljali iz sladkornega trsa ali riževe moke. Riž so Japonci uporabljali za kuhanje znamenitih zaradi. Na Kitajskem so pripravili alkohol iz proso. Plemena Južne Amerike od sadja, jagod in žit so pripravljala alkoholne izdelke do pulpe, tepache, chicha itd..

V starem Egiptu, 3000 let pred našim štetjem. e. naučili kuhati pivo in naredite vino. Alkohol je veljal za sveto pijačo in se je ponujal bogovom. Prvi ljubitelji vina so bili stari Rimljani. Vinogradi v starem Rimu so bili povsod. Pripravili so različne vrste vina: hladno in toplo, razredčeno, z začimbami in brez. To pijačo so uživali otroci in odrasli, bogati in revni..

V stari Grčiji 2000 let pr. e. naučili se narediti alkohol iz fermentiranega medu, razredčenega z vodo. Vendar pa je po nekaj stoletjih "meado" nadomestilo vino, ki je postalo sestavni del vsakega obroka. V tednih dni so Grki malo pili, med prazničnimi večerjami pa so opogumljali opojne droge, saj so običajnega človeka približali božanstvu.

Srednji vek je bil le kult vina. Še posebej pijačo so ljubili v evropskih državah. Namesto vode so pili vino, ga postregli ob prazničnih pogostitvah, uporabljali namesto zdravil. Izkazalo se je, da so bili prebivalci srednjeveške Evrope ves čas »pod muho«. Bolj verjetno ne, da. Vino je bilo narejeno iz najboljšega grozdja, pijača ni bila močna, za vsakodnevno uporabo pa je bila še vedno razredčena z vodo.

V Rusiji so vino, pripeljano iz Bizanca, dolgo uporabljali le med cerkvenimi obredi. Na družabnih prireditvah so ljudje pili pivo in med. Medeni alkohol je bil na voljo vsem slojem prebivalstva. Iz medu so kuhali čiste, tej, sbiten, meado.

Moonshine - najmočnejši alkohol na svetu - se je v 11. stoletju pojavil v Evropi. Vendar ga dolgo časa niso uživali kot alkohol. Mononska luna je bila uporabljena kot aromatično ali zdravilo. Moonshine so "kultivirali" in se v vodko spremenili šele v 16. stoletju. Do 20. stoletja je bila paleta alkoholnih pijač tako široka, uporaba pite pa tako pogosta, da je vlada v nekaterih državah uvedla "suh zakon".

Razvrstitev alkohola

Glavna dejavnika pri ločevanju alkohola na vrste sta njegova trdnost, to je odstotek alkohola v sestavi in ​​surovine, ki so bile uporabljene v bazi. Razlikujejo se naslednje vrste alkohola:

  • šibka
  • srednja;
  • močna.


Blage pijače vključujejo tiste z vsebnostjo alkohola 2,5–10%. Alkohol srednje jakosti vsebuje 10-25% alkohola. Močna alkoholna pijača vključuje izdelke s stopnjo nad 26. Vendar pa so v različnih državah vrste alkoholnih pijač različno kvalificirane. Zato lahko ena vrsta alkohola prehaja iz ene skupine v drugo.

Razvrstitev alkohola po vrsti surovine je naslednja:

  • grozdje
  • žitarice;
  • sadje;
  • zeliščni.

Čeprav je grozdje najbolj znana surovina za pripravo alkohola, je veliko alkoholnih izdelkov narejenih iz drugih sestavin. Nekatere države uporabljajo najbolj nepričakovane sestavine za pripravo alkohola..

Malo alkohola

Med izdelki z malo alkohola spadajo: pivo, kaša, koktajl, jabolčnik, Toddy. Če je vsebnost alkohola v kvasu ali koumisu vsaj 3%, potem so to tudi nizkoalkoholne pijače.
Pivo je najpogostejši izdelek z nizkim deležem alkohola. Za njegovo izdelavo potrebujete samo 3 sestavne dele: hmelj, slad in ječmen. Vendar takšne sestavine uporabljajo le stare pivovarne, ki cenijo njihov ugled. To so drage in časovno preizkušene znamke alkohola. Njihova izdelava zahteva veliko časa, saj morajo biti surovine pravilno pripravljene in predelane.

Za izdelavo proračunskega piva, ki se prodaja v vseh trgovinah, uporabite sojo, riž, koruzo in druge surovine. Da bi skrajšali in poenostavili postopek proizvodnje piva, proizvajalci izdelku dodajo različne sintetične sestavine..

Braga v svoji čisti nerazredčeni obliki se ne uporablja, ker je njegova moč velika. Je pa to naravni izdelek, saj gre za tekočino, ki jo dobimo v procesu fermentacije sadja in zelenjave.

V nekaterih državah so alkoholne in brezalkoholne pijače različne. Ti izdelki vključujejo koktajli. Ker so narejene iz kemičnih sestavin, je lahko njihova sestava in moč vsaka.

Vrste jabolčnika - najbolj prodajana pijača v sovjetskih časih. Jabolčnik je izdelan iz fermentiranega sadja, najpogosteje iz jabolk ali hrušk. Moč je majhna, okus pa prijeten.

Toddy je eksotična pijača, za pripravo katere se uporablja palmin sok, ki ima barvo in teksturo mleka. Toddy je izdelan v azijskih in afriških državah..

Srednji alkohol

Ta vrsta alkoholnih pijač, katerih seznam je dolg, vključuje: vino, šampanjec, punč in nekatere vrste nacionalnih pijač iz drugih držav. Vino so izumili v Franciji, danes pa skoraj vsaka hiša obvlada tehnologijo svoje pridelave. Vino je narejeno iz fermentiranega grozdja. Vsako dodajanje kemičnih sestavin izdelek spremeni v vinsko pijačo. V nekaterih državah obožujemo kuhano vino - nekakšno sladko vino z začimbami.

Rojstna hiša šampanjca je tudi Francija. Šampanjec pridelujejo samo v mestu Šampanjec. Od tod tudi ime alkoholne pijače. Tam je narejen s pomočjo posebne tajne tehnologije. Vse druge vrste šampanjca se imenujejo peneča vina..

Punch je vino, razredčeno s sadnim sokom. To je sladka pijača različnih jakosti. Rezine sadja pogosto dodamo v kozarec z luknjami, iz katerega je narejen sok, zaradi česar je okus izdelka še bolj izrazit.

Močan alkohol

Močni izdelki vključujejo: vodka, konjak, rum, viski, gin, absint, žganje, tekila in številni drugi izdelki. Na tem seznamu so najbolj “neškodljive” tekile, sambuca in gin. Njihova moč ne doseže 40 vol. Naravni gin je narejen iz brinovih stožcev z dodatkom aromatičnih rastlinskih materialov, sambuke iz pšenice in zelišč, tekile iz agave. Osnova teh pijač so le rastlinske sestavine.

Rum temelji na trsnem sladkorju. Žganje je narejeno s fermentiranjem različnih sadnih sokov.. Konjak - To je neke vrste žganje, saj je narejeno iz samo ene vrste grozdja. In v sestava vodke vključeni so samo 2 komponenti: voda in alkohol. Moč pijače je najpogosteje 40%.

Elitna mešanica vodke in piva je viski. Narejena je s pomočjo izpopolnjene tehnologije, ki temelji na žitih z dodatkom slada. Moč izdelka doseže 60 vol. Še močnejša pijača je absint, ki je pripravljen iz grenkega pelina. Njegova moč doseže 90 vol..

Vendar je najmočnejša vodka na svetu Everclear. Njegova moč je 95 vol. Pijačo izdelujejo v ZDA in Kanadi, kljub temu pa jo je nevarno uporabljati v čisti obliki. Najpogosteje se vodka uporablja za pripravo koktajlov..

Delite na družbenih omrežjih:

» » Vse o alkoholu