Pravila shranjevanja vina v steklenicah, pa tudi rok uporabe pijače v različnih posodah

Včasih ljudje zmotno verjamejo, da vino nima roka trajanja, saj nenehno slišijo, da se konjak, tako kot moški, s starostjo izboljšuje. In ljudje gledajo v zvezde, koliko let starajo, daljša je izpostavljenost - večje je žganje.

Občasno najdemo skladišča hrane iz časov druge svetovne vojne, na katerih je bila shranjena vodka, njena kakovost pa je bila odlična. Da, večinoma je tako pri močnih pijačah: viski, konjak, vodka je mogoče hraniti zelo dolgo..

Kaj pa vino? Kako shranite veliko serijo? Kako hraniti doma? Strokovnjaki pravijo, da če je bilo vino popolnoma pripravljeno in stekleničeno, je najstarejše, ki bi ga bilo mogoče ohraniti do danes, vino iz letine 1700, torej narejeno pred 319 leti!

 • Stalna temperatura. Idealna temperatura je 10-15 ° C. Primerno je, ker vam omogoča, da vino hitro pripeljete na 15-17 ° C za postrežbo rdečih vin na mizi in do 9-12 ° C za postrežbo belih vin.
 • Vlažnost. Potrebna je stalna vlažnost 70-80%, kar prispeva k naravni hidraciji plute, preprečuje njeno izsuševanje.
 • Luč. Moral bi iti navzgor in ne proti vinu. Prava rešitev bi bile posebne celice ali niše, kjer je vino neposredna svetloba nedosegljiva..
 • Popoln mir. Pri najbližji metroju ali železnici je potrebno nevtralizirati vibracije s tesnili med regali.
 • Vodoravni položaj. V stiku z vinom pluta vpliva na oblikovanje okusa.

Kaj izbrati: stojalo, omara s policami ali hladilnik?

Ta pijača ne prenaša velikih temperaturnih sprememb. Menijo, da so najboljši temperaturni pogoji za skladiščenje 10 do 15 stopinj Celzija.

Kaj se zgodi, če je temperatura na primer višja, na primer z običajnimi v naših apartmajih 18-26? Pijača bo šla slabo, povzročila bo nezaželene kemične reakcije.

Ugotovljeno je bilo, da s povečanjem temperature kisik v zaprtem okolju v steklenici začne interakcijo s snovmi, ki jih vsebuje vino, jih oksidira, spreminja strukturo snovi, tvori nove spojine, nenehno zmanjšuje prosti kisik. In vse to negativno vpliva na okus.

Če je preveč kul, potem vino preneha zoreti, okus zamrznjenega vina pa nima kaj popraviti. Zelo se boji nenadnih sprememb 5-10 stopinj. Zakaj tako Dejstvo je, da se v steklenici za vino nenehno dogajajo lastni procesi, ki jih opazovalec ne vidi, vino živi svoje življenje in potrebuje skrbne pogoje skladiščenja.

Hladilnik vsekakor ne priporočamo za shranjevanje steklenic, kar zadeva police (omare s policami) pa je primerna katera koli klet z zgoraj navedeno temperaturo in relativno vlažnostjo 60-80 odstotkov.

Ali obstaja datum poteka?Da, garancijski rok pijače je obdobje, v katerem fizikalno-kemijske spremembe barve, okusa, vonja, usedlin in konsistence ne bodo prihajale, kar ne določa tehničnih standardov proizvodnje..

V zaprti steklenici

Koncept roka uporabnosti vina vključuje dva:

 1. tako imenovani garancijski rok uporabnosti vina, ki ga proizvajalci napišejo na etiketo, vrat steklenice ali vlivajo na samo steklenico;
 2. dejanski datum poteka.

To je zmedeno za ljudi, ki berejo romane Aleksandra Dumasa, kjer so mušketirji pojedli stara vina. In vse je preprosto. Garancijski rok trajanja je obdobje, v katerem se z vinom zagotovo ne bodo zgodili neželeni procesi. V ta namen proizvajalci v sestavo pijače vnesejo različne aditive, konzervanse.

Rok uporabe vina je pri različnih sortah na splošno različen. Velika večina belih vin je lahko shranjenih dve ali tri leta, rdečih vin od dve do deset.

In kako dolgo ima francosko vino rok trajanja? Znanih je nekaj redkih znamk francoskega vina iz Bordoja in Burgundije, ki trajajo do sto let.!
Kako dolg je rok uporabnosti penine? V Rusiji to ni določeno v GOST, verjamejo, da je datum poteka neomejen.

To je od takrat razumljivo ogljikov dioksid v steklenički ohranja vino in ne dovoli, da bi se v njem pojavile kakršne koli neželene kemijske reakcije, dovolj je, da jo odstranimo s sonca. In preverite trdnost plutovinskega zamaška: pomembno je, da plini ne izhajajo iz steklenice.

Na prostem

Nekorupljenega vina je težko hraniti. Takoj izgubi okus, hlapne snovi izhlapijo, atmosferski kisik pa hitro spremeni sestavo snovi, vino pa se spremeni v kis.

Odprto steklenico je treba hraniti največ tri dni.. Lahko ga damo tudi v hladilnik: ja, tako toplota kot mraz škodljivo vplivata na pijačo, toda v tem primeru se bo vino precej hitreje poslabšalo, ko je toplo. Samo ne morete postaviti odprte steklenice v zamrzovalnik.

Izdelana iz plastičnega materiala

Kot so pokazale študije, plastika nikakor ni neprepustna in skozinjo prehaja različne pline, ki so za vino izjemno škodljivi. Zato pijače, pripravljene doma, ne smete shranjevati v plastičnih steklenicah..

Poleg tega, alkohol je topilo in lahko raztopi plastično steklenico od znotraj, strupene snovi vstopajo v vino. Če so nekje vlili vino v plastično posodo, na primer s trgovino z razlitjem ali izdelavo doma, potem bo njegov rok trajanja 1-2 uri, za podaljšanje tega obdobja pa je treba pijačo naliti v stekleničko.

V tetrapak

V nekaterih regijah je razlitje vina v tetrapakih predstavljalo 40 odstotkov trga. Je tehnološko priročen, tehta manj in stane manj.

Rok uporabnosti v tetrapak je blizu roka uporabnosti v steklenicah, saj je notranja površina tetrapakov narejena tako, da ne prepušča plinov in včasih svetlobe ter šibko vpliva na vino.

V tem primeru se je najbolje osredotočiti na datum uporabe, ki ga je določil proizvajalec, vendar to ne pomeni, da se starejše vino ne sme piti. Če dobite staro razlitje vina, morate preveriti, ali je tetrapak otekel, in če je nabrekel, ga zavrzite. V primeru celotnega paketa lahko odprete in poskusite, če pijača ni kisla, potem lahko pijete.

Primerjalna tabela

VinoDatum uporabnosti
Bela v zaprti steklenici2-3 leta
Rdeča v zaprti steklenici2-10 let
PenečeNeomejeno
V odprti steklenici2-3 dni
V plastični steklenici2-3 ure
V tetrapak2-3 leta

Nekaj ​​dejstev o redkih preživelih starodavnih pijačah

 1. Najstarejše vino, ki je na voljo v Rusiji, je več steklenic muškatnega roza Magaracha iz leta 1836 na Krimu v eni od starih kleti. Muškat je v Guinnessovi knjigi rekordov uvrščen kot najstarejše vino, pridelano v Rusiji.
 2. Magnati Rothschildi so obdržali Chateau Lafite Rothschild, 1787, velja za eno najdražjih vin na svetu. Cena steklenice je 150-160 tisoč dolarjev.
 3. 1787 Steklenica Chateau d´Yquem, ki jo je zbiralec kupil za 90.000 dolarjev.
 4. "Jerez de la Fronteira" iz leta 1775 je shranjen na Krimu v Massandri in je ocenjen na 50 tisoč dolarjev. V njej je več steklenic, pišejo pa, da je Nikita Sergejevič Hruščov leta 1964 odprl eno od teh steklenic in jo pil s politbirojem. Prisotni so ugotovili, da je bilo vino v odličnem stanju..
 5. Radesheimer Apostelwein, 1727, se hrani v vinski kleti ene od starih nemških bremenskih ustanov v Bremenu, 1727, sod, najstarejše vino, ki je preživelo..
  Znano je, da se od časa do časa določena količina najredkejšega vina, ki se predstavi državnikom in javnim osebam, izrazi iz sodčka. Nanj se doda nekaj mladih, svežih zalog vina..

Če želite uživati ​​v odličnem okusu vina, morate vedeti nekaj preprostih skrivnosti. V kleti morate hraniti ustekleničeno vino pri temperaturi 10-15 stopinj. V odprti steklenici hranite največ tri dni. Na vse mogoče načine, da se izognete plastičnim posodam. Šampanjec in druga peneča vina imajo skoraj neskončen rok trajanja. Vino ne mara svetlobnih in temperaturnih konic, hladilnik je kontraindiciran za takšno pijačo.

Koristni video

Ponujamo vam, da si ogledate informativni video o pravilnem skladiščenju vina:

Delite na družbenih omrežjih:

» » Pravila shranjevanja vina v steklenicah, pa tudi rok uporabe pijače v različnih posodah