Latgalov konjak iz lune (alkohol, vodka) - klasičen recept

Danes je domače pivovarstvo ne le način priprave kakovostnega domačega alkohola, ampak tudi najljubši hobi mnogih ljudi..

Ena najbolj priljubljenih vrst domačega piva velja Latgajski konjak - pijača, ki izvira iz Latgale, zgodovinske regije Latvije, ki slovi po domačem pivovarstvu in ustvarjanju edinstvenega recepta za konjakovo tinkturo.

Obenem obstaja veliko možnosti za pripravo te pijače, ne razlikujejo se po posebni zahtevnosti, kljub temu pa Latgale mesečino natančno ponavljajo okus in aromo klasičnega konjaka, ki je staran v sodih.

Pomoč! Klasični konjak je grozdni destilat, ki je bil proizveden z določeno tehnologijo v mestu Poitiers-Charentes v Franciji in staran v lesenih sodih 2 leti. Če se takšna pijača izdeluje v drugi državi, potem se imenuje žganje..

Latgale žganja ne moremo nedvoumno imenovati žganje ali žganje..

Latgalski konjak je bil sprva rejen kot navadna luna, vendar so postopoma z dodajanjem različnih dodatkov in začimb destilarne lahko dosegle edinstven okus in odpravile oster alkoholni vonj pijače.

Pomoč! Posebna značilnost konjaka v latgajščini je, da ga ni treba vztrajati več let. Nekaj ​​tednov je dovolj za pripravo dišeče tinkture in konjak bo pripravljen za uporabo.

Tako je bila v Latviji nacionalna alkoholna pijača. Lokalno prebivalstvo je ponosno na tako dišečo tinkturo, da jo raje kot druge uvožene pijače.

Recept za domačo pivo

Obstaja veliko načinov za pripravo konjaka v latgajščini, vendar bo ta članek opisal klasičen recept za pripravo pijače doma.Surovina zanjo je pšenica, rž in druga žita. Osnova te pijače, kot mnogi drugi, je luna, vendar se razlikuje v svojih specifičnih dodatkih.

Sestava

Za pripravo 3 litrov konjaka v Latgale so potrebne naslednje komponente:

 • Moonshine dvojna destilacija - 3 litre. Lahko ga nadomestimo z alkoholom ali vodko, glavna stvar je, da jakost presega 40%.
 • Voda - 30 ml.
 • Hrast lubje - 2 žlici. To sestavino lahko kupite v lekarni ali pa uporabite hrastove "čips".
 • Klinčki - 3-4 brsti.
 • Sladkor - 3 žlice.
 • Nekaj ​​fižolov koriandra, citronske kisline in muškatnega oreščka.

Lahko kupite že pripravljeno mešanico začimb, tako se bo postopek priprave pijače pospešil:

Priprava sestavin

Hrastov čips lahko iz majhnih kosov hrastovega lesa:

 1. Če želite to narediti, se kamni 3 dni namočijo v vodi, nekajkrat na dan pa je potrebno zamenjati vodo.
 2. Zadnjič morate namesto čiste vode raztopini sode bikarbone dodati hrastove sekance, dušiti nekaj ur, nato vreti približno 30 minut.
 3. Po tem se kocke posušijo v pečici, dokler niso popolnoma kuhane, vendar morate paziti, da ne gorijo.Preden začnete pripravljati tinkturo, oreh in koriander treba mletiti. Prav v tej obliki bodo razkrili svojo aromo in naredili okus pijače nepozaben.

Če hrastovo lubje kupimo v lekarni, ga nato za kratek čas namočimo v vodi, da mu daje tanine, sicer bo originalna pijača dobila grenak okus in bo postala viskozna po okusu.

Kuhanje

 1. Najprej morate za pijačo pripraviti karamelo, za to morate v posodi zmešati vodo, sladkor in citronsko kislino. Nato se ta mešanica segreje na ognju in pripelje do rjavega odtenka. Pomembno je, da ne prekomerno karamele, saj bo v nasprotnem primeru pijača imela okus opečene karamele, njena uporaba pa ne bo prinesla užitka.
 2. Obenem je treba segreti mesečino, vendar je ne vrejte.
 3. Zadnji korak pri pripravi konjaka v latgajščini je mešanje vseh pripravljenih komponent.
 4. Ogrevani mesečino vlijemo v stekleno posodo, tam dodamo karamelo, hrastovo lubje in sesekljane začimbe.
 5. Vse sestavine temeljito premešamo, posodo pokrijemo s pokrovom in postavimo na temno mesto. 10-20 dni je treba pijačo pretresati, mešati in okusiti..
 6. Po vztrajanju je treba pijačo speljati skozi bombažni filter, preliti v čisto posodo in pustiti še en teden..

Končana pijača pridobi rdečkast odtenek in aromo hrasta. Ta tinktura bo odlično sredstvo za zdravljenje prijateljev in gostov..

Pomoč! Steklenico lahko lepo uredite, preden jo postavite na praznično mizo. Če želite to narediti, morate v internetu kupiti samolepilne nalepke z napisom "Latgale konjak".

V videoposnetku je opisan korak za korakom recept za pripravo tinkture "konjak v Latgaleju"

Koristni nasveti

Številne destilarne ugotavljajo, da se okus pijače razlikuje glede na to, kateri les se doda v izdelavo - hrastovo lubje ali hrastov čips. Če pa je luna slabe kakovosti in vsebuje veliko nečistoč, potem okus hrasta še vedno ne bo motil vonja.

Pozor!! Dobra osnova je jamstvo za visokokakovosten konjak v latgajščini. Za to je priporočljivo uporabiti pijačo, pridobljeno s frakcijsko destilacijo..

Če po več dneh infuzije konjaka ne pridobi želenega okusa in sence, potem je treba vztrajati še en mesec. Če pa se držite še dlje, bodo hrastove komponente začele izločati snovi, ki lahko pokvarijo kakovost in okus pijače.

V nekaterih receptih namesto zrn koriandra dodamo kardamom konjaku. Zaradi tega je okus pijače manj nasičen, a bolj aromatičen. Za isti namen lahko uporabite stročnice vanilije.

Poleg konjaka v različnih državah uporabljajo različne izdelke:

 • Francija na primer velja za vodilno v pravilni uporabi pijače, saj jo Francozi pijejo s čokolado ali kavo..
 • V ZDA je običaj, da konjaku dodate tonik ali celo vodo.
 • Rezine limon v Rusiji strežejo v konjaku, čeprav lahko spremenijo okus pijače.

Pozor!! Daljši latgalski konjak se po filtraciji stara, bolj bogat in mehak postane njegov okus.

Latgale žganje je narejeno po receptu, ki je bil ustvarjen in dopolnjen v več generacijah, pijačo pa je spremenil v blagovno znamko.

Vsa ljudstva, ki so nekoč naselila Latgale, so prispevala k ustvarjanju konjakove tinkture. Všeč mu je ne le lokalno prebivalstvo, ampak je tudi veliko povpraševanje in ima zaradi svoje arome in edinstvenega okusa veliko pozitivnih ocen zunaj države..

Delite na družbenih omrežjih:

» » Latgalov konjak iz lune (alkohol, vodka) - klasičen recept