Kako dolgo lahko hranimo odprto vino in kako zapremo steklenico

kako pravilno hraniti odprto vino

Odprte steklenice vina ni vedno mogoče dokončati do konca. V tem primeru postane relevantno vprašanje pravilnega shranjevanja pijače, ki bo pri sobni temperaturi v nekaj urah postala neuporabna. Najprej morate zapreti vino, a kaj storiti, če se pluta izgubi. Pogovorimo se o različnih načinih zatesnitve steklenice in pravilnega shranjevanja odprtega vina..

Zakaj vina ni mogoče držati odprtega

Takoj po odstranitvi plute stik z zrakom izboljša okus in aromo vina. Sčasoma pa kisik sproži oksidacijske procese, ki negativno vplivajo na šopek. V pijači se aktivirajo sevi Acetobacter - ocetnokislinske bakterije. V prisotnosti kisika ti mikroorganizmi pretvorijo etanol v kis in posledično vino postane kislo. Svetloba in toplota le pospešita procese, zato se pri sobni temperaturi pijača hitro poslabša.

kako zapreti odprto vino nazaj
Ko se dovaja zrak, vino hitro zakisa

V odprti in odprti steklenici je vino v močnem stiku s kisikom. Zamašek blokira dostop zraka do pijače, kar upočasni oksidacijo, vendar je ne ustavi popolnoma.

Pri nizkih temperaturah so kemične reakcije manj intenzivne, zato lahko vino ohrani svežino v hladilniku do tri dni.

Steklenice je treba hraniti pokonci, saj se območje stika z zrakom pri ležanju poveča. V vrat ne postavljajte odprtih posod, saj tresenje in nihanje temperature nimata najboljšega vpliva na svežino pijače..

Kako zamašiti vinoTudi s pluto je težko zapreti steklenico vina. V tovarnah se posode zaprejo s stisnjenim zrakom, kar je doma težko. Ročno bo mogoče zapreti samo tiho vino, saj se pluta šampanjca po odstranitvi razširi in je skoraj nemogoče namestiti nazaj. Če želite zamašek ponovno uporabiti, ga ne prebodite z zamaškom - kisik bo prodrl skozi luknjo in tesnost bo prekinjena..

fotografija zdrobljene vinske plute
Preboden zamašek za vino omogoča prehod zraka

Več tehnik za lažjo nalogo:

  1. Steklenico položite na ravno trdo površino.
  2. Čep nagnite tako, da gre en konec v vrat, drugi pa na rob.
  3. Z zasukom potisnite čep navznoter za 1 cm.
  4. Medtem ko steklenico držite, močno pritisnite na zamašek.Pluto vstavite samo s koncem, ki je že bil v steklenici, tako da mikro delci prahu od zunaj ne pridejo v vino.

Ko leseni material močno zamaši zamašek, vam lahko pomaga kos voščenega papirja. Zavijte ga okoli enega konca plute, nato ga z nihajnimi gibi potisnite v vrat, da preprečite zvijanje papirja..

Alternativne metode za zapiranje vina

Vino brez plute najlažje zatesnimo tako, da naredimo čep iz papirnate brisače. Papir zložite v približno 5 cm širok trak. Brisačo tesno zvijete, da dobite nekakšno pluto, nekoliko večjo od premera vratu. En konec pritrdite s trakom in zavijte pokrovček s plastično folijo. S pomočjo papirja vina še dolgo ne bo mogoče konzervirati, v brezupni situaciji pa vam lahko pomaga improvizirana pluta.

črpalka za zapiranje steklenice vina fotografija
Posebna črpalka, ki odstrani zrak iz vinske steklenice

Ljubitelji degustacije vin so pogosto smiselni dobiti posebne vinske zamaške, ki jih je enostavno najti v trgovinah. Najenostavnejši modeli so narejeni iz silikona in preprosto zdrsnejo po vratu. Kompleksne zasnove so opremljene z ročno ali samodejno črpalko za črpanje, ki črpa zrak iz steklenic. Zdaj so v prodaji celi kompleti vinskih dodatkov, ki vključujejo ne samo električni vakuumski zamašek, temveč tudi termometer, prezračevalnik za nasičenje pijače s kisikom, senzorično zamašek in lovilec kapljic. Pomanjkljivost takšnih kompletov je visoka cena.

Polprofesionalni sistemi so namenjeni zbiralcem dragih vin in omogočajo uživanje v pijači, ne da bi steklenico sploh odprli. Napravo položimo na vrat, pluto prebodemo z iglo, skozi katero lahko vlijemo več kozarcev. Nato prazen prostor napolni z argonom iz pločevinke in drobna luknja se naravno zapre. Posledično tesnost steklenice ni ogrožena, okusne pijače pa lahko hranite leta..

Kako dolgo lahko hranimo odprto vino

Standardne vrste zamaškov, vključno z vakuumskimi, ne morejo ohranjati vina svežega več kot tri dni, tudi v hladilniku. Šopek se hitreje spreminja pri pijačah, starih nad 8 let, pa tudi pri sortah grozdja Modri ​​pinot. Rok uporabnosti šampanjca ni več kot en dan, v prihodnosti se njegova kakovost poslabša, saj mehurčki izginejo. Peneča vina je treba zapreti s posebnim zamaškom z dvema vzvodoma ob straneh.

Delovni način za daljše konzerviranje vina je vlivanje v majhno steklenico. Tako bo območje stika s kisikom manj, pijača pa v petih dneh ne bo izgubila svojih lastnosti. Steklenice s prostornino 0,3 l temnega stekla z zrakotesnimi zamaški so predstavljene na vseh večjih elektronskih trgih v oddelkih dodatkov za domače vinarstvo.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Kako dolgo lahko hranimo odprto vino in kako zapremo steklenico