Tinktura čilijevega popra (vroča) z medom

fotografija domače tinkture čilijevega popra

Še en recept za legendarni poper, v katerem okus čili paprike dopolnijo z začimbami in rahlo zmehčajo z medom. Če se natančno držite navedene tehnologije, se bo tinktura paprike izkazala za uravnoteženo, vsaka posamezna sestavina ne bo izstopala.

Za kuhanje potrebujete sveže majhne čili paprike katere koli vrste, izbira ne vpliva na okus. Tajske sorte so običajno zelene ali rumene, brazilske pa so običajno rdeče..

Kot alkilna baza so primerni vodka srednjega cenovnega razreda, rafinirano žitno ali sladkorno mesečino (po možnosti dvojna destilacija) ali etilni alkohol, razredčen na 40-45%. Ker naj bi bila tinktura popra po definiciji močna, priporočam uporabo osnove 45 vol..

Sestavine:

  • vodka (alkohol 40-45%, mesečina) - 3 litre;
  • čili poper (pekoč) - 3 stroki;
  • paprika - 1 žlica (z diapozitivom);
  • črna paprika - 6 kosov;
  • vaniljev sladkor - tretjina čajne žličke;
  • mleti cimet - pol čajne žličke;
  • tekoči med - 0,5-2 žlice (po okusu).

Idealno je drobno sesekljana posušena paprika, lahko pa tudi prah. Med zmehča okus popra in napitek nekoliko sladka. Priporočljivo je uporabljati svež apneni ali cvetlični med. Ajda ima bolj oster okus.

Barva končne tinkture je odvisna od popra (zelena, rumena, rdeča), paprike in medu. Težko je napovedati senco vnaprej. Klasična paprika je narejena na pekoči rdeči papriki, nato pa se bo izkazala za rumeno ali slamnato (z rumeno papriko in limetinim medom).

Recept za tinkturo čilijeve paprike

1. Čili poper dajte v posodo za infuzijo (ne preluknjajte, ne sesekljajte). Dodamo cimet, vaniljev sladkor in zrna črnega popra. Če je paprika v kosih, ne v prahu, jo dodajte tudi.

Pozor! Če takoj dodate papriko v prahu, bo okus pijače precej slabši, dobite nekaj podobnega tinkturi na bolgarski papriki.

2. Nalijte alkoholno osnovo, premešajte in zaprite. Pustite v temnem prostoru pri sobni temperaturi 10 dni. Stresite vsake 2-3 dni.

3. Infuziji dodajte papriko v prahu. Zmešajte. Pustite en dan. Če papriko dodamo na koščke na samem začetku, lahko to fazo preskočimo in omejimo na 10 dni infundiranja.

4. Nastalo tinkturo precedite skozi gazo, nato filtrirajte skozi vato ali kavni filter, da odstranite delce mletega cimeta in paprike. Čili papriko sperite s toplo tekočo vodo.

5. Tekoči del tinkture po okusu sladkajte z medom. Svetujem vam, da dodate vsaj pol žlice, da zmehčate oster okus. Zmešajte.

6. Nalijte pijačo v steklenice ali kozarce. V vsako posodo dodajte čili poper. Hermetično zaprite. Pustite v hladilniku 5-7 dni, da se okus ustali. Če je načrtovano dolgoročno skladiščenje (več kot 6 mesecev), je bolje poper izvleči, da se pijača ne segreje..

Če se usedlina pojavi, ponovno filtrirajte skozi vato ali filter za kavo.

Rok uporabnosti domače tinkture čilija paprike je do 5 let. Trdnjava - 37-38 vol.% (če je alkoholna osnova 40%).

fotografija tinkture pekočega popra na vodki

Pozor! Priporočljivo je, da poper postrežete pri sobni temperaturi. Prvega strela običajno ne pojemo. Tudi zdravim ljudem ni priporočljivo piti več kot 100-150 ml na večer..

Meni