Razlika med filtriranim in nefiltriranim pivom

filtrirano in nefiltrirano pivo

Pivo se je v antiki naučilo filtrirati. Opijano pijačo so podali čez slamnate preproge, da so jo olajšali in podaljšali rok trajanja. Od 19. stoletja se aktivno razvijajo filtracijske tehnologije, sodobna oprema pa omogoča, da dobimo prosojno pijačo, ki izgleda odlično in jo je enostavno piti. Vendar se v zadnjem desetletju vse več proizvajalcev odmika od filtracije v korist naravnega izdelka. Oglejmo si razlike med filtriranim in nefiltriranim pivom..

Zakaj filtrirati pivo

Pivo filtriramo, da odstranimo usedlino, ki nastane med fermentacijo. V proizvodnji se uporabljajo filtri, grobi in fini. Pivovarji izberejo stopnjo filtracije glede na recept in želeni končni rezultat. Sodobni večstopenjski elementi zadržijo do 99,9% kvasnih celic, bakterij in majhnih delcev, kar proizvajalcem omogoča, da končni izdelek shranjujejo več mesecev brez stekleničenja..

Velika večina piva v supermarketih je filtrirana in poleg tega pasterizirana. Takšne pijače so popolnoma brez mikroorganizmov, zato njihova aroma in okus puščata veliko želenega..Vendar imajo velike pivovarne veliko dobrih razlogov za temeljito čiščenje, kot je filtrirano pivo:

  • ima svetlo barvo in prozorno konsistenco ter izpolnjuje pričakovanja potrošnikov;
  • tvori gosto peno glavo;
  • brez tujih okusov, ki jih dajejo bakterije;
  • ima dolgo življenjsko dobo.

Nefiltrirano pivo ni primeren za množično izvedbo. Napitek z živim kvasom je občutljiv na temperaturne spremembe in v toplini hitro izgubi svoje lastnosti. Gostinski obrati neradi kupujejo izdelke. Vsak bar ali restavracija ne more opremiti posebne kleti s hladilnim sistemom. Poleg tega je treba s posodami s takšno pijačo skrbno ravnati. Pred priključitvijo na pipe mora biti sod nekaj ur miren, da se usedlina končno usede na dno..

razlike med nefiltriranim in filtriranim pivom
Razlika je takoj opazna po barviZanimanje za nefiltrirane penaste pijače se je v zadnjem desetletju močno povečalo zaradi priljubljenosti naravnih izdelkov in zdravega načina življenja. V Rusiji so obrtne pivovarne uvedle izraz "živo pivo" v boju za delež na trgu. Pod tem imenom proizvajalci promovirajo filtrirano, vendar nepasterizirano pivo, ki ni bilo toplotno obdelano in je obdržalo koristne snovi, vitamine in elemente v sledovih. Takšne pijače odlikuje bogatejši okus in aroma, vendar imajo kratek čas prodaje..

Katero pivo je boljše: filtrirano ali nefiltrirano

Pri proizvodnji nefiltriranih sort se uporablja spodnji fermentirani kvas, aktiven pri visokih temperaturah. Zgodovinski slogi piva, kot so Hefeweizen, buret Ale in Kellerbiers, so napolnjeni z delci kvasa, hmelja in zrn, ki jim dajejo bogate arome in sadne note. Obrtne pivovarne kombinirajo hmelj z različnimi vrstami kvasovk in kuhajo pivo, ki je brez grenkobe in v katerem prevladujejo citrusi..

nefiltrirana barvna fotografija piva
Več kot je beljakovin v sestavi, bolj motno je pivo.

Nefiltrirano pivo ni nujno videti motno, saj je intenzivnost meglice odvisna od vsebnosti beljakovin. Na primer, dozoreli britanski ale so popolnoma bistri, čeprav vsebujejo aktivni kvas. Vendar so usedline in suspenzije običajne za "žive" sorte. Belgijski pivovarji pogosto uporabljajo tehnologijo fermentacije v steklenicah, ki se odraža v barvi pijače. Strokovnjaki menijo, da ostanki kvasa dodajo poseben okus končnemu šopku..

Nefiltrirano pivo velja za bolj zdravo od bistrega in pasteriziranega piva. Bogata je z vlakninami in vitamini skupine B, ki blagodejno vplivajo na endokrini sistem in preprečujejo mačka. Fermentacija proizvaja organske kisline, ki spodbujajo prebavo in pomagajo razgraditi beljakovine. Nefiltrirano pivo zmerno znižuje holesterol in razstruplja.

Rezultati leta 2020 kažejo, da ruske obrtne pivovarne uspešno tekmujejo z velikimi pivovarnami. Prodaja nefiltriranega piva se je povečala za 16,7%, Rusi pa raje poltemna piva.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Razlika med filtriranim in nefiltriranim pivom