Pšenično pivo: weizenbier, hefeweizen, witbier, blanche in drugi

Fotografije pšeničnega piva Weizenbier

Weizenbier je vrhunsko fermentirano pšenično pivo, pripravljeno iz mešanice pšenice in ječmena v različnih razmerjih. Najbolj znane vrste te pijače proizvajajo v Nemčiji in Belgiji, kjer jo kuhajo že od srednjega veka. Pšenično pivo nima hmeljne grenkobe, v njem prevladujejo pikantni, limonini ali sadni toni..

Zgodovinska referenca

Na Bavarskem so pšenično pivo kuhali šele leta 1516. Prevajanje dragocenega žita se je zdelo greh in izdan je bil ustrezen odlok, katerega bistvo je predstavljeno v ljudskem pregovoru: "Pšenica za kruh, ječmen za pivo, oves za konje." Položaj je spremenil bavarski vojvoda Ludwig X iz dinastije Wittelsbacher, ki je Weizenbier razglasil za pijačo za plemenito gospodo in izdal odlok o vzpostavitvi državnega monopola na proizvodnjo.

fotografija nefiltriranega pšeničnega piva
Nefiltrirano pšenično pivo (sredina) je zlahka prepoznavno po motni barvi

Weizenbier je bil všeč cesarju Maximilianu I. Monarh je naročil, da se v njegovi tovarni Hofbräuhaus v Münchnu kuhajo pšenično pivo, in dal bavarskim vojvodam pravico, da dovoljenja prodajajo zasebnim pivovarnam. Sprva je bilo proizvodno območje omejeno na München, vendar se je postopoma širilo čez njegove meje. Plemstvo je pijačo kupovalo z veseljem, zato so bile licence zelo drage.

V proizvodnjo Weizenbierja ni posegel zakon o pivski čistosti, po katerem naj bi pivo izdelovali iz ječmena, hmelja in vode. Pšenično pivo že dolgo velja za elitno, zato zanj splošna pravila niso veljala. Pijača je ohranila svoj status do poznih osemdesetih let. V tem času je izumitelj in inženir Karl Linde ustanovil množično proizvodnjo hladilnih strojev, s čimer je začel zmagoviti pohod. lager.

Tehnologija proizvodnje pšeničnega piva

Weizenbier kuhamo iz kombinacije ječmenovega in pšeničnega slada, slednji v pivini je lahko do 70%. Nemški standardi narekujejo, da se za fermentacijo uporablja zgolj fermentiran kvas. V proizvodnji se uporabljajo posebni sevi, ki prispevajo k proizvodnji fenolov, kar v napitek vnese odtenke banane in nageljnovih žbic. Bogat aromatični šopek dosežemo s pomočjo aromatičnih zelišč.Mlado pivo običajno dozori v steklenicah. V tem primeru se steklene posode teden dni shranjujejo v sobi pri temperaturi + 15-20 ° C. Nato pride faza hladne fermentacije, ki traja 14 dni. V tem obdobju se temperatura zniža na + 10 ° C. Postopek zorenja v rezervoarjih je približno enak, vendar v drugi fazi proizvajalci raje obdržijo delavnice pri ničelni temperaturi. Stroški izdelka se zmanjšajo, vendar je posledično točeno pivo manj aromatično. Po fermentaciji pijačo filtriramo in usedlino odstranimo, da podaljšamo rok uporabnosti.

nemško pivo weizenbier fotografija
Weizenbier

Vrste pšeničnega piva

Ena najbolj znanih vrst bavarskega piva je Hefeweizen ali Hefeweißbier. Destilarna, ki jo je ustanovil cesar Maksimilijan I., jo je prva začela proizvajati, pravzaprav gre za nefiltrirano pšenično pivo, ki mu kvas daje moten videz in prinaša grenke note. V aromi Hefeweizena prevladujejo sadni in pikantni toni, na brbončicah so banana, nageljnove žbice in vanilija..
Witbier ali Blanche - Belgijsko pivo, kuhano iz ječmenovega slada in nesoljene pšenice v razmerju 50/50. V pivino se doda koriander, pomarančna lupina, kamilica, kumina in cimet. Ta sestava se je razvila v zgodovini - v XIV. Stoletju so na Flandrijo uvažali hmelj, zato so ga pivovarji zamenjali z nizom zelišč in začimb. Witbier je neprozoren zaradi pomanjkanja filtracije, odlikuje pa ga visoka karbonizacija, prijetna kislost, kompleksna aroma in bogat okus..

fotografija blanche iz pšeničnega piva
Blanche

Druge vrste pšeničnega piva:

  • Dunkelweizen (Dunkelweizen) - bavarska sorta, temno pivo zaradi dodatka zažganega slada;
  • Kristallweizen (Kristallweizen) - skrbno filtriran in zato kristalno čist;
  • Weizenbock (Weizenbock) - močno pivo iz mešanice temnega in svetlega slada;
  • Berliner Weize (Berliner Weisse) - priljubljena v Berlinu penasta pijača, kuhana z dodatkom mlečnokislinskih bakterij.

Pšenično pivo kuhajo tudi ameriške obrtne pivovarne, ki so že razvile svoj slog, ki temelji na bavarskem Weizenbierju. Izdelke ameriških podjetij odlikujejo močnejša hmeljna grenkoba in izraziti sladni toni. Sadni okusi so bili čim manjši.

Kako piti pšenično pivo

Pšenično pivo Weizenbier pijemo nekoliko ohlajeno iz istoimenskih kozarcev, ki spominjajo na tulipan. Očala imajo ozko, težko dno za stabilnost in se zožijo na samem vrhu stene. Ta oblika prispeva k oblikovanju čudovite in dolgotrajne penaste glave. Očala se predhodno ohladijo, da se zmanjša intenzivnost pene. V navadi je, da kozarci zvenejo z dnom. Kristallweizen se ohladi na 7-8 ° C, Hefeweizen - na 8-9 ° C, da razkrije šopek okusa. Običajno jedo nemške sorte z sunkovitim mesom, ocvrtimi klobasami, začinjeno dušeno teletino.

Ameriški pšenični ale se odlično poda k poletnim solatam iz sveže zelenjave, hladnemu puranu, šunki in mladim sirom.

kako piti pšenično pivo
Klobase, siri in oreški se odlično podajo k skoraj vsem pšeničnim pivom

Temnejše in bolj zastrupljene sorte so odlične za cheddar in bele ribe..

Belgijske sorte se gastronomsko povezujejo z morskimi jedmi in sadnimi mešanicami.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Pšenično pivo: weizenbier, hefeweizen, witbier, blanche in drugi