Kako piti martini fiero - koktajli s tonikom, šampanjcem in sokovi

fotografija vermuta martini fiero

Martini Fiero (Martini Fiero) je rdeče oranžni vermut z jakostjo 15 vol.%, Eden najnovejših dosežkov italijanskega podjetja Martini & Rossi. Podjetje pijačo postavlja kot sodoben videz vermuta in izdelek nagovarja mladinskemu občinstvu - to dokazuje svetel okus in eleganten dizajn steklenice. Hkrati je že bilo ugotovljeno, da se najboljši lik "Martini Fiero" razkriva v koktajlih s tonikom in šampanjcem (penina).

Zgodovinska referenca

Vermouth "Martini Fiero" je širši evropski javnosti postal znan 28. marca 2019, tistega dne se je pojavil na policah britanskih supermarketov Asda in Osado. Pijača je takoj postala hit. Pred tem je bil Martini Fiero na voljo samo v državah Beneluksa od leta 1998.

Fiero v prevodu iz italijanščine pomeni "ponosen", "neustrašen", "močan".

Uvedba nove linije je bila najpomembnejši dogodek v zgodovini podjetja v zadnjih desetih letih. Vinarjem je uspelo pritegniti rekordno veliko naložb - v delo pri novi znamki je bilo vloženih več kot 2,6 milijona ameriških dolarjev..

rdeči vermut martini fiero fotografija

Začimbe in zeliščne sestavine za novo Martini Fiero je izbral mojster zeliščar Ivano Tonutti, avtor recepta slavnega Gina Bombay Sapphire. Je osmi zeliščar, ki je kdaj delal pri Martiniju. & Rossi, tudi Tonutti so znani po skrivnih receptih vermuta podjetja. Na številna vprašanja novinarjev Tonutto navaja, da so informacije o sestavinah v Švici pod sedmimi ključavnicami..Kako resna je ta trditev, ostaja neznano. Vendar pa je bila med ustvarjanjem Martini Fiero ohranjena stroga tajnost. Ivano Tonutti je dejal, da je bilo delo na pijači zanj resničen izziv, saj je moral dobiti resnično nežen, svež in hkrati popolnoma uravnotežen okus. Kompleksnost naloge je bila potreba po združevanju svetlih citrusnih not z grenkobo pelina in tonik odtenkov cinchona. Mojsteru zeliščarju je pri delu pomagal glavni strokovnjak za mešanje Beppe Musso.

Znano je, da Martini Fiero vsebuje utrjena bela vina iz piemontskega grozdja, mešanico zelišč iz italijanskih Alp, vključno z žajbljem in pelinom, pa tudi pomaranče iz španskega mesta Murcia, ki slovi po citrusih z izvirnim grenkim okusom. Vermouth je bil ustvarjen za mlade, zato se je sprva domnevalo, da bi moral svetlo aromatični Martini Fiero postati ena od sestavin koktajlov, ki jih občinstvo zahteva..

Avtor recepta Martini Fiero Ivano Tonutti

Kako pravilno piti Martini Fiero

Vermouth "Fiero" spada v kategorijo dolgih aperitivov, v čisti obliki je zaželeno, da ga postrežemo ohlajenega ali na ledu. Slane in začinjene jedi okrepijo osvežujoč sadni okus, zato so oljke, oljke, suh in parmezanski sir idealni prigrizki. Po želji lahko iz sestavin pripravite solato in jo začinite z majhno količino oljčnega olja..
Martini Fiero lahko razredčimo s pomarančnim, češnjevim ali grenivkinim sokom. V slednjem primeru se bo pojavila močna grenkoba..

Proizvajalec priporoča mešanje Martini Fiero s tonikom v enakih razmerjih. Koktajl se uradno imenuje Martini Fiero&Tonik in ga morate skuhati neposredno v kozarcu tipa "balon" (na visoki nogi z zaobljeno skledo, zoženo proti vrhu). Tonik zgladi sladkost vermuta in njegove citrusne tone dopolni s kančki kinina.

Recept za klasični koktajl "Martini Fiero"

Sestava in razmerja:

  • vermut "Martini Fiero" - 75 ml;
  • tonik ("Schweppes" ali drug) - 75 ml;
  • led.

Priprava:

  1. Visok kozarec napolnite z ledom.
  2. Nalijte "Martini Fiero" in tonik.
  3. Nežno premešajte (pojavila se bo pena).
  4. Okrasimo z rezino pomaranče.
koktajl martini fiero s tonično fotografijo
Koktajl Martini Fiero & Tonik

V supermarketih lahko najdete blagovno znamko za pripravo klasičnega koktajla, ki jo je po tradiciji podjetje Martini izdalo hkrati z novim vermutom. Vključuje 0,75 l steklenico Martini Fiero, dve pločevinki tonika San Pellegrino in okroglo kozarec za mešanje. Pijače so pakirane v elegantni škatli, na kateri je zapisan recept za koktajle. Pomaranče morate kupiti le posebej. Včasih je v kompletu namesto San Pellegrina tonik Schweppes in kozarca ni.

Skoraj sočasno z vermutom Martini Fiero so se pojavili že pripravljeni koktajli z blagovno znamko v steklenicah. Aperitiv s tonikom Bianco običajno postrežemo s fokačo z rožmarinom, feto ali humusom. Svetlo škrlatna Martini Fiero & Tonic je posebej zasnovan za piknike in aktivnosti na prostem. Pijača služi kot dodatek k italijanski kuhinji - ocvrte bučke z zelišči, pica in arancini - pečene riževe kroglice do zlato rjave barve.

martini fiero s fotografijami schweppes
Pripravljen set Martini Fiero s Schweppesom, ostane samo nakup pomaranč

Drugi koktajli z Martini Fiero

Zanimiv okus vermuta daje citrusi koktajl "Garibaldi", kjer Fiero služi kot zamenjava za Kamparija. Visoko stekleno čašo napolnite s kockami ledu (200 g), zmešajte 50 ml Martini Fiero s pomarančnim sokom (150 ml), okrasite z lupinico.

Martini Fiero lahko poskusite kombinirati s šampanjcem. V tem primeru blagovna znamka Prosecco. Nalijte nekaj več kot polovico kozarca v obliki kroglice z ledenimi kockami, dodajte po 100 ml vermuta in penine, vlijte 15 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Postrežemo z rezino pomaranče, ki jo zaskoči čez rob kozarca.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Kako piti martini fiero - koktajli s tonikom, šampanjcem in sokovi