Domače suho vino - najboljši recepti

Domače suho vino

Dandanes je izdelava vina doma vse pogostejša. Če želite ustvariti suha aromatična vina, osvežujoča v vročini in segrevati pozimi, ne potrebujete posebnih znanj in tehnologij.

Vendar pa so lahko odlična alternativa vašim najljubšim napitkom iz trgovin. Poleg tega ste vedno lahko prepričani v kakovost izdelka in da v njem ni škodljivih dodatkov in barvil.

Suho vino je zmerno močna alkoholna pijača, ki nastane kot posledica naravne fermentacije. Pri proizvodnji suhega vinskega sladkorja je izključen.

Pomoč! To vino vsebuje vitamine (vitamine C, PP in B), elemente v sledovih, koristne kisline, antioksidante in tanine.

V zmernih količinah suho vino blagodejno vpliva na zdravje. V Franciji, Italiji, Španiji in številnih drugih državah so mlado vino redno uživali ob kosilu in večerji..

Ta tradicija je bila tudi v carski Rusiji. Po statističnih podatkih je v Franciji najnižji odstotek bolezni srčno-žilnega sistema.

Pravilno narejena pijača brez konzervansov in barvil ima več prednosti:

 • Poveča imuniteto.
 • Zmanjša tveganje za srčne bolezni.
 • Krepi stene krvnih žil.
 • Povečuje apetit.
 • Upočasni staranje celic.
 • Pospeši presnovo.
 • Nasiči telo z vitamini in minerali.
 • Izboljša spanec.
 • Zniža krvni tlak.
 • Pomaga telesu pri absorpciji železa iz hrane.

Kaj lahko naredimo doma?

Obstaja priljubljeno prepričanje, da je dobrega suhega vina doma narediti nemogoče. Ne gre.

Po posebni tehnologiji in spoštovanju preizkušenega recepta lahko dobite odlično pijačo, katere kakovost ni slabša od tujih vin.Suho vino je narejeno ne samo iz grozdja. Danes obstaja ogromno število domačih receptov za vino. Alkoholno pijačo lahko pripravimo iz katere koli sorte grozdja, jabolk, hrušk, breskev, sliv, aronije, belega, črnega in rdečega ribeza, kosmulje, jagode, češnje, maline, pomaranče, grenivke, lubenice in melone. Seveda to ni popoln seznam možnih komponent..

Je pomembno! Če šele začnete z izdelovanjem vina, boste verjetno morali eksperimentirati, preden boste dobili recept za svojo edinstveno pijačo. Kljub temu je pri izbiri sestavin vina pomembno razumeti, kakšen okus želite doseči.

Iz katerega sadja lahko naredite suho vino:

 • Vino z intenzivno aromo in obstojnim pookusom iz sorte kosmulje "medenjak" ali "sliva".
 • Izkaže se pijača svetlega okusa črni ribez. Poleg tega je prav njegova vrednost za enostavno pripravo..
 • Dobiva se nežno in slajše vino od češenj, hrušk, breskev, lubenice in melone.
 • Če želite ustvariti pikanten napitek z intenzivnim pookusom, izberite chokeberry ali citrusi.

Vseeno je, katere sestavine izberete. Načelo vztrajanja pri domačem vinu je enako.

Glavna stvar je, da so jagode in sadje zreli in najboljše kakovosti.
Pomoč! Treba je izbrati ne kisle sočne jagode, da bo postopek fermentacije potekal pravilno. Izbira pravega soka je ena najpomembnejših faz pri pripravi domačega vina..

Najboljši recepti za kuhanje

Koraki za pripravo domačega suhega vina so zelo podobni..

Pomembno je vedeti, da suha vina ne potrebujejo dodajanja sladkorja, medu ali industrijskega kvasa.. Fermentacija poteka naravno.

Iz grozdja

Trgatev v toplem, suhem vremenu. Za vztrajanje pri suhem vinu se ne uporablja dodatno vino - dovolj je divji kvas, ki se nabira na koži jagodičja. Zato spravljenega grozdja ni potrebno umivati. Dovolj je le, da previdno razvrstite in odstranite nezrelo in razvajeno sadje.

Kuhanje:

 1. Jagode damo v globoko posodo. Zmečkajte jih z rokami ali leseno malto.
 2. Posodo pokrijemo in postavimo na toplo, temno mesto za pet do šest dni. Fermentacija mora v tem obdobju miniti. Mešanico redno premešajte. S pravilno fermentacijo je na površini vidna pena..
 3. Po končanem koraku aktivne fermentacije sok odcedite skozi bombažno ali laneno krpo. Celulozo potisnite ven.
 4. Poskusite nastali sok. Če je preveč kislo, dodajte vodo. Pomembno je, da z vodo ne pretiravate - moti fermentacija.
 5. Sok nalijemo v steklenice. Ne nalivajte ga do roba, plastenko je treba napolniti z nastalo mešanico približno tri četrtine. Zaprite z vodno ključavnico ali čez vrat potegnite gumijasto rokavico. Steklenico postavite na mesto s stalno temperaturo 17-27 stopinj. Fermentacija traja približno 30-60 dni. Izginotje mehurčkov s površine in razbito rokavico vam bo povedalo o zaključku fermentacije. Vino se bo razsvetlilo, usedline pa bodo padle na dno.
 6. Zdaj lahko vino nalijete v preproste steklene steklenice in postavite na hladno mesto za zorenje. Da ne bi vznemirjali usedline, je najbolje uporabiti tanko cev, ki steklenice nastavi na različne višine.

Je pomembno! Vino iz belega grozdja zori približno mesec dni, rdeče pa je bolje, da se v kleti obdrži 2-3 mesece.

Tehnologija izdelave domačega suhega vina iz belega grozdja je opisana v videu:

Od sadja in jagodičja

Tudi ta vina so enostavna za ustvarjanje, vendar zanje Morda boste morali dodati kvas iz naravnega vinskega kvasa:

 • V približno enem tednu naberite 2-3 skodelice zrelih jagod češenj, malin, grozdja, jagod ali ribeza. Zbrati jih je treba tudi v suhem, toplem vremenu. Ne umivajte, sicer boste uničili divji kvas.
 • Previdno razvrstite pridelek, položite v leseno ali emajlirano posodo in zdrobite z rokami ali malto.
 • Mošt prenesite v kozarec ali steklenico, dodajte kozarec vode, ga nataknite z bombažnim zamaškom in ga hranite na toplem, temnem prostoru 5 dni.

Moka je pripravljena, zdaj lahko začnete ustvarjati vino.

Izdelava vina:

 1. Jagode razvrstite, odstranite nezrelo ali gnilo sadje. Temeljito umijte. Rezine hrušk, jabolk ali breskev.
 2. Sestavine dajte v globoko posodo (po možnosti iz lesa, emajlirane ali glinene) in previdno zdrobite.
 3. Za boljše odvajanje sokov je bil izumljen preprost in učinkovit način. V kašo nalijte malo tople vode:
  - za 1 kg kaše češnjevega, rdečega ali belega ribeza, hrušk in jabolk - 200 ml vode 70 stopinj-
  - za 1 kg kaše iz črnega ribeza, maline, kosmulje, oreščkov - 200 ml vode 70 stopinj, nato pa - in pol ure za vzdrževanje temperature 60 stopinj.
 4. Nato, da se kaša fermentira, jo nalijemo v kozarec. Tam morate dodati vodo 22 stopinj (za 1 kg kaše 200 ml vode), pa tudi kvas, pripravljen vnaprej. Postavite na toplo temno mesto in hranite 2-3 dni 2-3 dni. Ne zanemarjajte rednega mešanja pijače..
 5. Na koncu hitrega procesa fermentacije iztisnite sok s pomočjo platnene ali bombažne krpe. Sok nalijemo v steklenice, pri čemer jih ne napolnimo do vrha, ampak tri četrtine. Zaprite z vodno ključavnico ali povlecite rokavico čez vrat steklenice in pustite, da pijača fermentira v sobi s temperaturo več kot 16 stopinj.
 6. Ko se postopek fermentacije konča, vlijemo vino v steklenice, ne da bi mešali usedlino, in ga damo v klet (ali drug temen, hladen prostor), da dozori. Če ni prozoren, ga prenesite skozi gosto tkanino..

Pomoč! Vina iz ribeza, jabolk in češenj lahko uživamo po 2-3 mesecih, iz jagod po šestih mesecih in iz orehov po dvanajstih.

Kako narediti domače suho vino iz aronije in jabolk, je opisano v videu:

Če imate potrpljenje in pogum, da začnete doma pripravljati suho vino, boste že kmalu lahko presenetili svoje prijatelje s čudovito in kakovostno pijačo, ki jo je izdelal sam.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Domače suho vino - najboljši recepti