Calimocho - koktajl iz rdečega vina in kole

fotografija koktajla z vinom in kolami Kalimocho

Kalimocho (Calimocho ali Kalimotxo) je baskovski koktajl z nizko vsebnostjo alkohola (5-6 vol.%), Sestavljen iz samo dveh sestavin: vina in kole. Kalimocho velja za atribut mladinskih zabav na plaži, saj povzroča val energije in omogoča daljše zabavo, v uglednih obratih pa ga postrežejo za digestiv (po obroku). Koktajl se odlično poda k vanilijevemu sladoledu. Druga imena: Pimenta, Rioja libre, Motorina (Motorina - dizelsko gorivo), "Božanski sok" in "Sangria za revne ".

Zgodovinska referenca

Po najpogostejši različici se je koktajl Kalimocho v Španiji pojavil v 70. letih 20. stoletja po uvedbi prepovedi pitja alkohola na javnih mestih v državi. Da ne bi pritegnili pozornosti policije, so prebrisani Španci spili pol steklenice kole, prazen prostor pa so napolnili z vinom in premešali. Posledično je vsebina steklenice po barvi spominjala na kolo, vendar je bila že alkoholna..

Po drugi različici je bil koktajl Kalimocho izumljen leta 1972 na festivalu v Algortu (mesto blizu Bilbaa). Ko so organizatorji prireditve ugotovili, da vino, ki so ga kupili, ni najboljše kakovosti, so se odločili, da neprijeten kiselkast okus prikrijejo s kolami na ledu. Mladim je bila nova pijača všeč.

Natakarja, ki sta gostom stregla pijačo, sta se imenovala Kalimero in Motxo, in tako se je pojavilo ime Kalimotxo..Razvoj Kalimocha je olajšal kuhar iz Brooklyna Michael Gordon, ob prihodu domov pa je začel v New Yorku popularizirati vino s kolami. Gordon je verjel, da kola absorbira čreslovine v vinu, zaradi česar je mešanica rahlo sladka brez trpkih opomb, kofein iz sode pa v kombinaciji z alkoholom povzroča val moči in živahnosti, kar ima za posledico nekakšno energijo.

Izbira vina za Kalimocho

Vsako proračunsko rdeče vino je primerno za pripravo koktajla Kalimocho. Za drage sorte ni smiselno preveč plačevati, saj se z mešanjem s sodo izgubi njihov okus. Pogosto se uporablja suho vino, ker je kola že sladka.

Michael Gordon priporoča uživanje suhega grozdnega vina Modri ​​pinot, pri drugih rdečih sortah pa rezultat ne bo slabši.

Recept Kalimocho
Sestava in razmerja:

  • kola - 100 ml;
  • rdeče vino - 100 ml;
  • ledene kocke;
  • limonin klin (za okras).

Priprava

Obstajata dve možnosti za mešanje sestavin: bar in plaža (festival).

1. Palica: kozarec napolnite z ledom. Prilijemo vino, nato vlijemo kolo. Z žlico nežno premešajte. Okrasite z limoninim klinom. Postrezite s slamico. Lahko ga kombiniramo z vanilijevim sladoledom.

2. Na plaži: polovico kole v drugo nalijte v prazno steklenico, v obe steklenici dodajte vino, zaprite pokrov in večkrat dobro pretresite. Končano zmes vlijemo v kozarce z ledom in okrasimo z limono.

Klasični (zgodovinsko pravilni) različici je bližje način kuhanja na plaži. Včasih na festivalih vino cola preprosto dodajo z ledom in pijejo naravnost iz steklenice..

koktajl fotografija Kalimocho

Delite na družbenih omrežjih:

» » Calimocho - koktajl iz rdečega vina in kole