Kaj je martini in koliko stopinj vsebuje? Pregled sorte

Mnogi tisti, ki imajo radi priljubljeno pijačo Martini, mislijo, da gre za neodvisno vrsto alkohola. V resnici je Martini vrsta vermuta, ki ga proizvajata Martini & Rossi.

Vermouthu se reče obogateno vino z okusom, ki vključuje izvleček različnih zelišč. Ime pijače dobesedno prevaja kot pelin, kar ne preseneča, saj prav ta rastlina predstavlja 50% ekstrakta.

Zgodovina Martinija se je začela leta 1847., ko so štirje Italijani odprli destilarno v Torinu in jo imenovali "Distilleria Nazionate da Spirito di Vino". Takrat so utrjene zeliščne tinkture postale priljubljene v Evropi..

Po 10 letih je Alessandro Martini dobil službo v podjetju. Po šestih letih je postal poslovodja in podjetje pripeljal do vodilnih na trgu. Ko so se ustanovitelji destilarne začeli odmikati od vodstvenih zadev, je njihovo mesto zasedel Alessandro. V tistem trenutku se mu je pridružil Luigi Rossi, ki je kasneje izumil znamenito pijačo. Nato se je podjetje preimenovalo v "Martini & Rossi".

Leta 1865 je najbolj znana deskarta Vermouth, pod imenom Martini Rosso, osvojila prvo nagrado. Od takrat so pijače tega podjetja osvojile številne nagrade in tekmovanja, proizvodnja pa se je razširila in odprla podružnice v drugih državah..

Pomoč. Martini je imel med Vermuti vedno dovolj tekmecev. Toda mnogi od njih so imeli oster in grenak pookus. Luigi Rossi je pijačo uspelo narediti bolj uravnoteženo in mehko, Alessandro Martini pa je poskrbel za njeno priljubljenost. Zato je danes Martini eden najbolj znanih vermutov na svetu..

Zeliščna sestava

Osnova katere koli vrste vermuta je vino in alpski pelin. Najpogosteje se uporablja belo vino, manj pogosto doda roza ali rdeče. Pelin lahko predstavlja do 50% vseh zelišč, ki jih vsebuje pijača.

Preostali del infuzije so naslednje rastline:

 • Stročnjak.
 • Poprova meta ali limonina mezga.
 • Cimet ali cejlonski cimet.
 • Pravi kardamom.
 • Črni ostanek.
 • Muškatni orešček.

Toda to je le približna sestava, ki se uporablja za pripravo "Martini Bianco". Celoten recept za pijačo še vedno ostaja skrivnost.

Poleg zgoraj omenjenih zelišč se za druge sorte vermuta uporabljajo približno 40 vrst sestavin, med katerimi so tudi te:

 • Koriander.
 • Vanilija.
 • Ingver.
 • Immortelle.
 • Juniper.
 • Klinček.
 • Šentjanževka.
 • Kamilica.
 • Iris.
 • Origano.
 • Poper.
 • Angelica.
 • Pomaranče.
 • Hrast lubje.
 • Maline.

Proizvodna tehnologija

Proizvodnja pijače se začne s proizvodnjo vina po klasični tehnologiji. Stara je 8-12 mesecev.

Nadalje je za vsako sorto vermuta izbran niz določenih zelišč in iz njih je pripravljeno esenco. Na začetku so vse komponente zmlete v prašno stanje in vztrajajo na alkoholni raztopini še 2-3 tedne. Temperatura prostora, v katerem se nahaja bodoča esenca, mora biti znotraj 16-22 stopinj toplote.

Vse 2-3 tedne redno mešajte. Končana tekočina ima svetlo aromo, pikanten okus in jantarno barvo..

Na naslednji stopnji se zeliščna infuzija in vino očistijo s papirnatimi filtri in jih v velikih posodah pomešajo z drugimi sestavinami. Hkrati se strogo upošteva zaporedje stopenj:

 1. Vinu dodamo fini kristalni sladkor, ki mešanico nenehno meša..
 2. Nato se vlije tanek tok alkohola.
 3. Na koncu dodajte zeliščni ekstrakt in mešajte končno zmes do gladke..

Vsaka stopnja poteka v zaprtih posodah, da kisik ne pride v pijačo. Postopek kuhanja se konča s stabilizacijo vermuta, ki je razdeljen na 4 dele:

 1. Zamrzovanje do -9 stopinj (traja 10 dni).
 2. Hladna filtracija prek celuloze.
 3. Topla filtracija z uporabo membranskih filtrov.
 4. Zadrževanje končana pijača v 3-7 dneh.

Martini se nato lahko ustekleniči..

Katere so sorte in koliko stopinj je v vermutih?Obstaja več kot 10 vrst martini, zato je paleta okusnih, barvnih in aromatskih lastnosti pijače zelo raznolika. Aroma katere koli vrste vermuta je bogata in ima lahko pikantne ali zeliščne note in sladke citruse. Okus sega od bogatega sladkega do rahlo grenkega. Barvna shema vermuta ni nič manj raznolika. Obstajajo zeleni, temno jantarni, roza in slamnati odtenki. Moč pijače se giblje od 9% do 33%.

Zdaj bomo podrobneje analizirali najbolj priljubljene vrste Martinija..

Najmočnejše pijače

Spirito (Martini Spirito)

Najmočnejši predstavnik linije Martini. Ta grenko zeliščni liker ima moč 33%. Pijača je bila razvita leta 2013 posebej, da bi pritegnila moško občinstvo, ki tradicionalni sladki vermut šteje za žensko pijačo. Spirito vsebuje hrastov les, črni poper, pomarančno lupino, maline in aloe, zato je njegov okus bolj grenak.

Grenko

Ta vermut je pripravljen na osnovi čistega alkohola, ne vina, in ima 25% jakost. Pijača ima svetlo rdeč odtenek, okus pa je drugačen z grenkimi notami. Gitterjev recept se skriva, vendar je znano, da se za njegovo pripravo uporablja približno 30 različnih zelišč, sadja in cvetov..

Zelo suha

Edini suh vermut iz celotne linije Martini, katere moč je 18%. Pijača vsebuje le 2,8% sladkorja, zato sladkarij skoraj ne čutimo. Vermouth ima svež okus, pa tudi aromo limone, irisa in malin.
Srednja trdnjava

Bianco

Najbolj znani vermouth martini. Alkohol Bianco se proizvaja od leta 1910 in ima 16-odstotno jakost. Pijača ima svetlo aromo limone, irisa in malin, svetlo slamnato barvo in blag uravnotežen okus, zaradi česar je postala tako priljubljena po vsem svetu.

Rosso (Rosso)

V tej vermuti se je v 19. stoletju začela slava destilarne Martini & Rossi.. Aroma pijače je nasičena, okus z grenkimi notami. Vsebuje karamelo, zaradi katere je Rossova barva temno oranžna. Trdnjava - 16%.

Fiero

Ta vermuta je bila prvič izdana leta 1998 za države Beneluksa in od takrat je osvojila večino evropskega trga vermuta. Vsebuje rdeče pomaranče, zato ima pijača ustrezne barve in vonja po citrusih. Njegova moč je 15%.

Rosato

Vermouth se je pojavil leta 1980. Za njeno osnovo se uporablja mešanica belega in rdečega vina, tako da ima roza barvo. Obstojna aroma ima note cimeta in klinčkov. Trdnjava Vermouth - 15%.

Pljuča

Doro (D`Oro)

Najlažji vermut iz celotne linije Martini. Njegova moč je le 9%. Leta 1998 zasnovan za ljubitelje belih sadnih vin je postal priljubljen na Danskem, v Nemčiji in Švici. Pijača ima sladko aromo, okus pa vsebuje note koriandra, medu, vanilije in muškatnega oreščka.

Peneča vina

Asti (Asti)

Ena najbolj znanih sort penečih martinovih vin pri nas. Proizvodnja vina ima sedež v italijanski provinci Piemont. Pijača je ustvarjena s posebno tehnologijo nepopolne fermentacije, zaradi katere je njen okus sladek in sočen. Trdnjava Asti je samo 7%.

Oglejte si video o Martini Asti:

Prosecco

Suho penino iz grozdja Proseco v italijanski regiji Benečija. Poudarek pijače je zeleno jagodičevje in breskev. Trdnjava - 11,5%. Vino najpogosteje uživamo kot del koktajlov..

Brut (Brut)

Pijačo je ustvarila Martini & Rossi pred 80 leti kot alternativo šampanjcu. Osnova Martini Brut je grozdje Pinot in Proseco, ki daje pijači prijeten pookus z namigi zelenega jabolka.

Rose

Roza odtenek tega vina dosežemo z mešanjem rdečega in belega grozdja, gojenega v provincah Benečija in Piemont. Rose - polsuho vino, katerega moč je 16%. Prvič objavljen leta 2009.

Vermouthi podjetja Martini & Rossi bodo prijetni ljubiteljem sladkih alkoholnih pijač njegova svetlost in ravnovesje. Toda tisti, ki imajo raje suhe napitke, bodo v liniji Martini našli nekaj primernega zase. Druga prednost teh vermutov je, da se odlično kombinirajo z drugim alkoholom in iz njih lahko naredite različne koktajle.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Kaj je martini in koliko stopinj vsebuje? Pregled sorte