Ali lahko kupim alkohol s kopijo potnega lista?

Po zakonu alkohol ne prodajajo mladoletnikom. Če prodajalec krši prepoved, je za to predvidena upravna kazen, torej bo treba plačati globo. To določbo ureja 14. člen Upravnega zakonika Ruske federacije.

Poleg tega je zaposleni lahko odpuščen s svojega delovnega mesta. Povedati je treba tudi, da zakon določa, da morajo prodajalci kupcu predložiti dokument, ki lahko potrdi, da je državljan, ki se je prijavil, že dopolnil osemnajst let. Toda ali bo alkohol prodal s fotokopijo potnega lista, je treba to vprašanje podrobno razmisliti.

V zameno lahko po svoji presoji posredujete druge dokumente, ki pa morajo biti tudi v izvirniku in ne v kopijah. Treba je opozoriti, da je zakonodaja potrdila seznam dokumentov, ki jih državljani lahko predložijo, da potrdijo, da so stari osemnajst let..

Sem spadajo:

 • civilni potni list Ruske federacije;
 • tuji, diplomatski ali potni list za službena potovanja;
 • potni list, ki ga izda druga država osebi, ki ni državljan Ruske federacije;
 • vojaška izkaznica;
 • začasna osebna izkaznica, izdana državljanu Ruske federacije;
 • dovoljenje za začasno prebivanje osebe brez državljanstva;
 • dokument, ki potrjuje identiteto mornarja;
 • začasne migracijske listine (RVP, dovoljenje za prebivanje);
 • begunske dokumente;
 • vozniško dovoljenje.

Poleg tega je na fiksni seznam vključena tudi osebna izkaznica, ki jo državljani pošljejo na nogometne tekme v drugo državo. Njegovo delovanje je omejeno s časom določenega obdobja, torej med nogometno tekmo 10 dni pred začetkom in 10 dni po njenem koncu. Ventilatorska kartica se lahko izda v papirni in elektronski obliki. Navedeni novosti je pred letom 2018 prišlo nogometno prvenstvo v Rusiji.Kar zadeva vozniško dovoljenje, sprva niso bili vključeni na zgornji seznam, pa tudi navijaška kartica. Spremembe so bile narejene z zadnjim odlokom št. 1728 z dne 31.05.2017 in dopolnjene z navedenimi dokumenti.

Temeljni vidik je bil dejstvo, da so državljani s kajenjem dobili pravico do nakupa cigaret, kar je potrdilo dejstvo, da je bila oseba stara osemnajst let, če je pokazala vozniško dovoljenje. Za nakup alkohola in izdelkov, ki vsebujejo alkohol, tak dokument ni veljal za uradno potrditev.

Zakaj kopija ne velja za uradni papir

Odgovor na vprašanje, ali je mogoče prodati alkohol s kopijo potnega lista, pravzaprav ne pomeni uradnega dokumenta, saj danes obstaja veliko posebnih programov in tehničnih zmogljivosti, ki vam bodo omogočale izvajanje, na primer:

 • ponarejena
 • spremenite in popravite podatke;
 • spremenite videz fotografij v Photoshopu.

Tudi če upoštevamo dejstvo, da je kopijo mogoče overiti neposredno pri notarju, še vedno ne velja za uradno potrditev starosti državljana. Poleg tega odsotnost originalnega potnega lista lahko prodajalec dvomi, da je obiskovalec že star osemnajst let..
Poleg tega je prepovedano prodajati alkohol državljanom, ki predložijo fotografije podatkov o potnih listih, ki so na mobilnem telefonu kot dokaz identitete.

Ker se to nanaša na možne možnosti manipulacije z osebnimi podatki s pomočjo posebnih programov, ki lahko dvomijo v izvirnost predloženega dokumenta.

Odtenki, ki jih je treba upoštevati

Pogosto se pojavijo situacije, da prodajalci v trgovinah zahtevajo izključno potni list za potrditev datuma rojstva, če sumijo, da kupec še ni dopolnil osemnajstih let. To velja za nezakonito, saj navedena zakonodajna norma vsebuje seznam dokumentov, ki so enakovredni civilnemu potnemu listu, saj lahko potrdijo starost kupca.

Danes se seznam šteje za določen in ga ni mogoče spreminjati ali dopolnjevati samo na zahtevo vodstva prodajnega ali operativnega osebja po lastni presoji. Zato prodajalčeva zavrnitev prodaje določene vrste izdelka po predložitvi dokumenta s seznama, ki ga določa zakonodaja, ni smiselna in tudi nezakonita odločitev.

Za zaključek je treba opozoriti, da pri odgovoru na vprašanje, ali prodajajo alkohol s kopijo potnega lista, v primeru, da prodajalec dvomi, da je občan, ki je vložil prošnjo, dopolnil osemnajst let, upravičen pogoj, da zahteva izvirni dokument, ki lahko potrdi starost kupca.

Osnova je zvezni zakon št. 171-FZ iz leta 1995, ki ga je podpisal predsednik Ruske federacije z zadnjimi spremembami iz leta 2017, "o državni ureditvi proizvodnje in prometa etilnega alkohola, alkohola in izdelkov, ki vsebujejo alkohol".

Zaključek

Povedati je treba tudi, da je na podlagi omenjenega zveznega zakona prodaja alkohola v trgovskih verigah prepovedana v vseh regijah države po 23. uri in se lahko nadaljuje najpozneje ob 08:00 zjutraj..

Čeprav ima vsaka regija Ruske federacije pravico določiti časovni okvir glede obdobja prepovedi prodaje alkohola in alkoholnih izdelkov. Na primer, v Moskvi lahko alkohol kupite le od 11. ure, v regiji Tula in Jakutiji pa od 14. ure.

Delite na družbenih omrežjih:

» » Ali lahko kupim alkohol s kopijo potnega lista?