Kosher vino - kaj morate vedeti o pijači pravičnih judov

Kosher vino

Židovski verski obredi obstajajo že več kot tri tisočletja in večina od njih ne more brez košer vina. Ta pijača je posebna. Od drugega se razlikuje ne le v proizvodnih metodah, ampak tudi pri vinarjih, ki morajo biti po svoje posebni..

Kaj torej pomeni ta koncept in kakšna je identiteta takšnih pijač?

Zgodba o videzu

Na osnovi zapovedi se je pojavilo košer vino kašrut, ki jih je dal Najvišji v Sinajski puščavi skupaj z dajanjem Tore. Pravila kašruta so zapisana v Pentateuhu v knjigi Levit in Ponovljeni zakon.

Prenašali so jih v vseh podrobnostih, upoštevajoč tudi najmanjše podrobnosti, od očeta do sina več generacij. Pozneje so ta pravila zapisana v Talmudu z nekaterimi dodatki, ki ne nasprotujejo osnovnim pravilom in služijo kot dodatno jamstvo za spoštovanje zakona o Tori.

Navaden človek morda težko razume pravila kašruta, toda za Jude predstavljajo nekakšno duhovno prehrano. Torej velja, da je za dušo Judov koristna samo hrana, ki ustreza tem pravilom, preostala hrana pa škoduje samo čistosti in duhovnosti.

Je pomembno! Beseda "košer" v prevodu pomeni "Fit", t.j. izdelana v skladu z določenimi pravili in zakoni.

Kaj je košer hrana in česa Judje ne jedo, je opisano v videu:

Katera pijača velja za "primerno"?Vino se šteje za primerno, če:

  1. Celoten postopek kuhanja: od nabiranja jagod do zamašitve lahko opravijo le judovski moški, ki častijo soboto. Ostalih ni dovoljeno pod nobenim pogojem..
  2. Jagode se nabirajo samo iz trte, katere starost je dosegla 4 ali več let - zakon orla. Prva tri leta so brsti preprosto odrezani in jih ne uporabljamo nikjer drugje. Na prvi pogled bi si lahko mislili, da vinarji s takšnim pristopom trpijo velike izgube, vendar velja omeniti, da v tem času letina še ni tako pomembna.
  3. Vinograd, iz katerega se pobirajo jagode, ne sme biti zasajen z drugimi pridelki. Na tleh naj raste samo grozdje.
  4. V postopku kuhanja uporaba materialov živalskega izvora ni dovoljena. Vse napeljave morajo biti košer.
  5. Za osvetlitev pijače se uporablja bentonit, naravni material iz gline..
  6. Zemljišče, na katerem raste grozdje, mora počivati ​​vsako sedmo leto - Schmittov zakon. To pomeni, da vsako sedmo leto pridelek sploh ne poberemo, jagode pa le odpadejo. Danes mnogi Judje zaobidejo ta zakon tako, da v tistem trenutku prodajo vinograd osebi, ki ne spoštuje sobot, saj dobiček od letine razdelijo med seboj po njegovi prodaji.
  7. Bodite prepričani, da je 1% kuhanega izdelka uničeno - zakon "massagerja". To storijo v opomin desetine, ki so jo v starih časih nosili v tempelj.

Večina kosherskih vin pasterizira posebno, tako da ga je mogoče piti tudi potem, ko ga oseba, ki se ne drži pravila sedmega dne, odpre in stekleniči. To je posledica dejstva, da Judje verjamejo, da pijača po vrenju postane neprimerna za uporabo poganov v svojih ritualih.

Ena pomembna značilnost košer vina je način njegovega uživanja:

  • Torej velja, da pitje, če ga pijete iz steklenice, postane neuporaben. Zato je treba v kozarce naliti košer pijačo.
  • Za očala praktično ni zahtev: niti glede njihove prostornine niti do materiala - zakoni ne predvidevajo nobenih omejitev. Toda kljub temu velja, da je bolje uporabiti steklene ali kristalne posode..Košersko vino je mogoče prepoznati na prodajnih mestih s preverjanjem prisotnosti ehscherjevega pečata in ustreznega napisa na etiketi. Samo duhovne osebnosti, ki so nadzirale celoten postopek proizvodnje, jih imajo pravico uporabljati in lahko prevzamejo odgovornost za primernost tega vina..

Pomoč! Zahvaljujoč koserskemu vinu "Vinarstvo Golan Heights" (Golan Heights Winery) je izraelsko vinarstvo vstopilo na mednarodni vinski trg.

Oglejte si video, v katerem vinoteka Golan Heights okusi vino in spregovori o okusu pijače:

Cena

Izdelava košer vina je drag postopek, ki ne vpliva na njegovo kakovost. Vendar ga pridelujejo ne le v izraelskih deželah.

Zunaj Svetih dežel vino pridelujejo predvsem v omejenih količinah. To je posledica dejstva, da je za pripravo košer vina, zlasti v tovarnah, ki se ukvarjajo ne samo s tem področjem vinarstva, potrebno najeti in vzdrževati ekipo specialistov, ki izpolnjujejo vse zahteve košer pravila. Poleg tega je treba opremiti posebno delavnico, namenjeno samo tej pijači.

Pozor!! Zaradi teh zahtev stane ena steklenica košer vina 2-3 krat dražja od ne-košer vina iste kakovosti. Natančni stroški bodo odvisni od sort grozdja in tehnologij kuhanja..

Velja pa omeniti, da je proizvodnja v Izraelu povsem upravičena, saj jo Judje porabijo v velikih količinah: tako bi morali na praznik Pashte vsi spiti štiri kozarce vina v enem večeru.

Kosher vino je pijača, katere izdelava za razliko od navadnega vina zahteva določen pristop in veliko več materialnih stroškov.

Vse stroške pa upravičuje svetost tega vina..

Je pomembno! Niti en Žid, ki skrbi za svojo duhovnost, si ne bo dovolil, da bi popil še eno vino.

Ostali ga želijo piti, da bi se vsaj dotaknili svetosti Izraela..

Delite na družbenih omrežjih:

» » Kosher vino - kaj morate vedeti o pijači pravičnih judov